Pratite nas

Borilački sportovi

Zvanično: Preković neće braniti zlato na OI u Parizu 2024.

jovana preković

Obistinile su se najave i „pretnje“ nažalost, pa naša zlatna olimpijka i ubedljivo najbolja karatistkinja sveta u svojoj kategoriji, Jovana Preković, neće biti u mogućnosti da najsjajnije odličje osvojeno u Tokiju pre nekoliko dana brani na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Vrata su definitivno zatvorena za karate na Igrama, potvrdio je danas sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit Mekonel za Frans Pres.

Karate je imao premijeru kao olimpijski sport na Igrama u Tokiju, ali tu se ujedno i završava olimpijski istorijat ovog divnog sporta.

Od ranije je poznato da karatea neće biti na programu narednih Olimpijskih igara, ali su se poslednjih dana osvajač zlatne medalje, Francuz Stiven da Kosta i francuska ministarka za sport Roksana Marasineani zalagali da se taj sport vrati u program Igara u Parizu.

Mekonel je rekao da je proces raspodele disciplina „obavljen transparentno“ i da je završen pre Olimpijskih igara u Tokiju.

Cilj je da svim damo što je moguće brže izvesnost, tako da od prošle godine nije moguća promena u vezi sa Parizom“, rekao je Mekonel.

Iz MOK-a su naveli da razumeju frustraciju Da Koste, prvog olimpijskog šampiona u kategoriji do 67 kilograma.

Moram da pomognem ovom sportu i borim se za nešto što mislim da je ispravno“, rekao je Da Kosta za AFP u četvrtak.

Organizatori narednih Olimpijskih igara su ranije ove nedelje saopštili da su na kraju procesa selekcije, u februaru 2019, izabrani brejkdens, penjanje, skejtebording i surfovanje, sportovi koji su „mladi, pristupačni i povezani sa svojim vremenom“.

Ovo su izgovori koji me pomalo nerviraju. Potpuno se udaljavamo od vrednosti Olimpijskih igara, govorimo o novcu, publici, više ne govorimo o sportu, pa odluku još manje razumem„, rekao je Da Kosta.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Borilački sportovi