Pratite nas

Odbojka

Žreba za kvalifikacije za OI 17. marta u Lozani

Žreb kvalifikacionih grupa za turnir u konkurenciji odbojkaša i odbojkašica za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, biće održan 17. marta u Lozani, saopštio je danas OSS.

Kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u Parizu u konkurenciji odbojkaša biće odigrani od 30. septembra do osmog oktobra u Brazilu, Kini i Japanu.

U saopštenju OSS se navodi da će prema plasmanu na rang-listi Svetske odbojkaške federacije (FIVB), u kvalifikacijama u muškoj konkurenciji igrati Poljska, Italija, Brazil, SAD, Japan, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Holandija, Turska, Kanada, Ukrajina, Nemačka, Meksiko, Tunis, Egipat, Belgija, Češka, Bugarska, Finska, Katar i Kina.

FIVB je objavio da će Kina, Japan i Poljska od 16. do 24. septembra biti organizatori turnira kvalifikacija za OI u konkurenciji odbojkašica. U kvalifikacijama u konkurenciji odbojkašica će igrati (po plasmanu na rang listi FIVB): Srbija, Italija, Brazil, SAD, Kina, Japan, Turska, Dominikanska Republika, Poljska, Belgija, Holandija, Nemačka, Kanada, Tajland, Bugarska, Portoriko, Češka, Kolumbija, Meksiko, Argentina, Koreja, Ukrajina, Slovenija i Peru.

Direktan plasman na OI obezbedili su odbojkaši i odbojkašice Francuske.

„Prema novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB u obe konkurencije, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija po sistemu serpentine. Plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe. S obzirom da nije poznat redosled domaćina turnira, sastavi grupa će biti određeni na žrebu“, saopšteno je iz FIVB, preneo je OSS.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. godine – 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše.

„Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaće selekcije sa kontinenata koji u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Igre, a potom najuspešnije reprezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za takmičenje“, saopšteno je iz FIVB.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka