Pratite nas

Fudbal

Žreb za LŠ: Spartak čeka prve rivale

spartak žreb

Ljubiteljima ženskog fudbala pogled će danas (13.00) biti usmeren ka sedištu UEFA, gde će se održati žreb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Srbiju će i ove godine, sada je to već duže od decenije, predstavljati Spartak iz Subotice, osvajač duple krune u prethodnoj sezoni.

Navikle su Subotičanke našu javnost na dobre rezultate u Evropi, a ove godine kreće reformisana Liga šampiona, sa grupnom fazom, po ugledu na muškarce, pa se nadamo da će Spartak uspeti da prođe sito kvalifikacija i da ostane celu jesen, ako ne i više od toga, na međunarodnoj sceni.

Sistem kvalifikacija je krajnje neobičan, ne liči na muške. Klubovi su podeljeni na Stazu šampiona, u kojoj je Spartak i Stazu nosilaca.

Na Stazi šampiona biće 43 kluba, koji su prvaci svojih zemalja, a na UEFA rang listi te države su ispod osmog mesta. Tih 43 kluba su podeljena na 22 nosioca i 21 nenosioca. I praviće se – turnirski. Biće 10 grupa sa četiri tima i jedna sa tri. Samo pobednici grupa prolaze u drugu fazu kvalifikacija.

Utakmice prvog kruga igraće se 18. (polufinala) i 21. avgusta (finala).

Spartak će biti nosilac na žrebu, što znači da će biti jedan od dva favorita za prolaz dalje.

Sve isto važi za moskovski CSKA, za koji će naredne sezone nastupati dve srpske reprezentativke: Tijana Janković, koja je u ruskom klubu od zimus i Nevena Damjanović, koja je potpisala ugovor juče. Kao i za Valerengu, u kojoj je Dejana Stefanović.

Nosioci su: Šimkent (Kazahstan), Glazgov siti (Škotska), Sent Pelten (Austrija), Tvente (Holandija), Gintra (Litvanija), Spartak (Srbija), Breidablik (Island), Juventus (Italija), Sarajevo (BiH), Apolon (Kipar), Kluž (Rumunija), Vlaznija (Albanija), Anderleht (Belgija), Valerenga (Norveška), Harkov (Ukrajina), Ferencvaroš (Mađarska), Servet (Švajcarska), Pomurje (Slovenija), PAOK (Grčka), Osijek (Hrvatska), Benfika (Portugal), CSKA Moskva (Rusija).

U grupi nepovlašćenih su: NSA Sofija (Bugarska), Mitrovica (tzv. Kosovo), Slovan Bratislava (Slovačka), Breznica (Crna Gora), Dinamo (Belorusija), Ki Klaksvik (Farska ostrva), Bešiktaš (Turska), Flora (Estonija), Sosnovjec (Poljska), Pimaunt (Irska), Kirjat-Gat (Izrael), Svonsi (Vels), Birkirkara (Malta), Aland (Finska), Agarista (Moldavija), Rigas (Letonija), Kamenica (Makedonija), Union (Luksemburg), Nike (Gruzija), Glentoran (S. Irska), Hajasa (Jermenija).

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal