Pratite nas

Ostali Sportovi

Zorana Arunović o slučaju Lije Tomas: Sve se radi protiv žena, ostaje nam da spustimo glavu i ćutimo

Vekovima žene i muškarci takmičili su se u različitinim kategorijama jer nemaju iste fizičke predispozicije za bavljenje sportom! Slučaj Lije Tomas, plivačice koja je rođena kao muškarac, uzdrmao je ženski sport.

Dok se takmičio pod imenom Vil Tomas u muškoj kategoriji zauzimao je tek 462. mesto u SAD, da bi u ženskoj kategoriji Lija Tomas dospela bez problema na prvo mesto ostavljajući konkurentkinje daleko iza sebe.

Jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja Zorana Arunović kaže da ima utisak da se ovim potezom čini sve kako bi se nanela šteta sportistkinja. Arunovićeva smatra da je nije dobro da se žene, koje su rođene kao muškarci, takmiče u istim kategorijama sa sportistkinjama koje su rođene kao žene.

„Imam utisak da sve što se radi, radi se na šetu žena. Nisam sigurna da li je to što se dogodilo sa Liom Tomas dobro. Tema je veoma osetljiva i nisam sigurna koliko ja imam znanjada bih dala pravi komentar, ali mi je izuzetno žao zbog ovoga što se dešava. Ona je bila 462. u zemlji kao muškarac, i odjednom je kao žena prva. Kakvu to poruku šalje nama žena koje smo ceo život vredno radile, trenirale i borile se da dođemo da nekon nivoa? Kakvu poruku šalje ženama koje su prošle kroz pubertet kao žene i odlučile da život posvete sportu?“, pita se srpska reprezentativka.

Lija Tomas

U streljaštvu za sada nema transrodnih sportistkinja, ali Arunovićeva kaže da je ne bi iznenadilo da se uskoro pojave.

„Lično imam sreće što nemam takvu situaciju u svom sportu, ali kako stvari stoje ne znači da je sutra neću imati.“

Naša istaknuta strelkinja dodaje da ne želi da diskriminiše transrodne osobe, ali da se mora naći model po kojem bi one mogle da se takmiče, ali ne na štetu sportistkinja.

„Treba mnogo razmišljati i pričati o ovoj temi, kako bismo videli koji sistem treba da se uspostavi. Ja sam svakako za inkluzivni sistem, ali onaj koji ne bi bio na štetu žena, jer meni je sve ovo previše.
Na pitanje zbog čega sportistkinje ćute na ovu, ali i na brojne druge probleme zbog kojih su diskriminisane“
, kaže Zorana i dodaje:

„Nisam sigurna da imamo neku drugu opciju osim da ćutimo. Toliko je diskriminacionih faktora koje utiču na sportistkinje, da nam samo ostaje da spustimo glavu i ćutimo. Ja nemam problema da javno iznesem svoje mišljenje i mislim da svako treba da ga kaže. Ali na prvom mestu sam osoba koja voli da radi i da govori svojim rezultatima. Ukoliko se slučaj Lije Tomas bude ponavljao i u drugim sportovima to nam neće biti omogućeno“.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi