Pratite nas

Ostali Sportovi

Žene su već pobednice ZOI: Nikad izraženija rodna ravnopravnost

Zimske olimpijske igre u Pekingu su rodno najizbalansiranije do sada, a žene čine rekordnih 45 odsto sportista. Ukupno postoji 91 nacionalni olimpijski komitet koji učestvuje na tekućim Igrama sa 2.902 sportista, uključujući 1.315 žena.

Olimpijski komitet Srbije predstavio je na svom sajtu činjenice i brojke koje ocrtavaju neke od mnogih načina na koje Igre u Pekingu dokazuju da se situacija popravlja u korist rodne ravnopravnosti u zimskim sportovima.

Peking može da se pohvali najvećim ukupnim brojem takmičenja u ženskoj konkurenciji u istoriji ZOI, budući da su dodata dva nadmetanja u odnosu na Pjongčang 2018. i to monobob (bob) i skijanje slobodnim stilom big air).

Četiri nove mešovite discipline takođe su dodate u program, čime je povećan ukupan broj sportistkinja na Igrama. To su: mešoviti timovi u skijanju slobodnim stilom (timovi se sastoje od tri skijaša, sa najmanje po jednim svakog pola), mešoviti ekipni skijaški skokovi sa dva muškarca i dve žene u svakoj ekipi, mešoviti timski snoubord kros (po jedan muškarac i žena u svakom timu) i mešovita timska štafeta u brzom klizanju (svaki tim sastavljen od dva muškarca i dve žene).

To znači da će u 53 odsto događaja u Pekingu 2022. biti zastupljene sportistkinje, a je povećanje za 47 odsto u odnosu na Pjongčang 2018.

„Brojni od ovih novih dogadaja prvi put su se pojavili na Zimskim olimpijskim igrama mladih, pokazujući kako već dugi niz godina teče proces evolucije programa Zimskih olimpijskih igara kako bi uspostavila rodna ravnopravnost„, smatraju u Olimpijskom komitetu Srbije.

Na Zimskim olimpijskim igrama prvi put biće postignuta potpuna ravnoteža polova u skeletonu, individualnom sankanju, brzom klizanju, skijaškom trčanju, alpskom skijanju, skijanju slobodnim stilom i snoubordu, nakon izmena kvota sportista u tim disciplinama.

„To su važni koraci jer MOK, u partnerstvu sa međunarodnim federacijama (IF), ima za cilj da napreduje ka punom rodnom paritetu na sledećim Zimskim olimpijskim igrama, Milano Kortina 2026.“, dodaju u OKS.

Raspored takmičenja u Pekingu temelji se na napretku koji je napravljen u rasporedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. Pre četiri godine, rodna ravnopravnost je postignuta u satima TV izveštavanja sa Olimpijskih igara i medaljama koje su dodeljene poslednje nedelje takmičenja, dajući maksimalnu izloženost sportistkinjama u udarnom terminu vikenda za gledaoce širom sveta.

Za Peking, dva ženska takmičenja su pomerena za poslednju subotu kako bi se povećao broj sati ženskog sporta na televiziji pretposlednjeg dana takmičenja. Prvo ženski biatlon na 12,5 km masovni start. U Pjongčangu 2018. ovo se odigralo usred užurbane subote sa 18 drugih sportskih sesija. U Pekingu 2022. to će biti poslednje subote među 10 drugih sesija.

Zatim bob za ženski dvosed u kojem je pre četiri godine takmičenje održano sredinom nedelje zajedno sa 16 drugih sesija, uključujući popularni ženski spust u alpskom skijanju. Ali za Peking, on je na sličan način pomeren za poslednju subotu, jer će sada biti važan prikaz ženskog zimskog sporta.

Ukupno, poslednja subota u Pekingu, 19. februara, sadržaće devet sati ženskih događaja, u poređenju sa pet sati istog dana pre četiri godine.

Čitav olimpijski pokret stoji iza nastojanja MOK-a za uspostavljanje rodne ravnopravnosti na Igrama, pri čemu Međunarodne federacije sprovode promene u svojim kvotama sportista i programima događaja, a nacionalni olimpijski komiteti (NOK) teže rodnoj ravnopravnosti među svojim delegacijama.

Na osnovu uvođenja inicijative na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. svaki nacionalni olimpijski komitet podstaknut je da izabere dvoje sportista (jednu ženu i jednog muškarca) da zajedno nose zastavu svoje zemlje. Preko 65 odsto NOK-a iskoristilo je ovu priliku da istakne rodnu ravnopravnost na svetskoj sceni tokom ceremonije otvaranja u Pekingu 2022. Ova snažna izjava o rodnoj ravnopravnosti podržana je u Pekingu 2022. godine.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi