Pratite nas

Miks

Zadovoljstvo u Streljačkom savezu: Srbija druga u Evropi po broju olimpijskih viza

streljaštvo
Foto: Streljački savez Srbije

Srpski strelci su stavili tačku na još jedno uspešno učešće na velikom međunarodnom takmičenju. Reprezentativci Srbije su se sa pet medalja i jednom olimpijskom kvotom vratili sa Evropskog šampionata u svim disciplinama u Osijeku. Tradicija i niz medalja su nastavljeni.

U Osijeku su osvojene četiri srebrne medalje: seniorski miks, vazdušni pištolj (Zorana Arunović/Damir Mikec); vazdušna puška seniori, ekipno (Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević); Damir Mikec (MK pištolj slobodnog izbora, seniorska konkurencija); Marko Ivanović (vazdušna puška, juniori) i jedna bronza – vazdušni pištolj seniorke, ekipno (Zorana Arunović, Jasmina Milovanović, Brankica Zarić). Milenko Sebić je petim mestom vazdušnom puškom, srpskom streljaštvu doneo sedmu kvotu za Olimpijske igre u Tokiju.

Tim povodom danas je u hotelu „B“ održana konferencija za medije. Otvarajući skup, Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je čestitao strelcima i njihovim trenerima na uspehu u Osijeku i dodao:

Posle 14-mesečne pauze bez velikih takmičenja, izazvane pandemijom korona virusa, naši reprezentativci su se na sjajan način vratili na međunarodnu scenu. Sem pet medalja, imali smo još deset plasmana u finalna gađanjam među osam najboljih, što nam daje razloga za zadovoljstvo. Sada imamo sedam olimpijskih kvota, više nego ijedna druga zemlja u regionu. A kada se računaju kvote u disciplinama vazdušnim i malokalibarskim oružjem, u kojima učestvuju reprezentativci Streljačkog saveza Srbije, naša zemlja je druga u Evropi po broju olimpijskih viza“, istakao je Putnik.

Jelena Arunović: Rusi za dlaku bolji od Zorane i Damira, čeka nas mnogo rada do Tokija

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je rezimirajući učinak u Osijeku, kazao:

Pet medalja i jedna olimpijska kvota su vrlo zadovoljavajući učinak. Ispunili smo ciljeve. Posle EP iskristalisale su se stvari oko sastava za Olimpijske igre. Rešili smo praktično sve dileme, pa očekujem da ćemo uskoro, posle prve naredne sednice Upravnog odbora SSS, zvanično objaviti kojih sedam strelaca će predstavljati Srbiju u Tokiju“.

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, se osvrnuo na podmlađivanje reprezentacije:

U Osijeku je za seniorski tim puškom debitovala Teodora Vukojević, koja je još juniorka i dokazala da na nju možemo da računamo za sledeći olimpijski cilklus. Međutim, ona nije jedina, imamo još nekoliko strelaca od kojih očekujemo da se u naredne tri godine, bore za kvote i visoke plasmane na velikim takmičenjima. U narednom periodu, uvešćemo praksu da, kada mogućnosti to budu dozvoljavale, na velika seniorska takmičenja vodimo i juniore“.

Jelena Arunović, selektor za pištolj, takođe je podvukla rezultate najmlađih.

Ponovo smo, posle pauze na Evropskom prvenstvu imali juniorsku ekipu pištoljem, ovaj put u ženskoj konkurenciji. Devojke su opravdale poverenje, dokazale da su zaslužile da učestvuju na EP, Jovana Todorović se plasirala u finale, a ekipno su zauzele šesto mesto. Kad je o seniorskoj konkurenciji pištoljem reč, osvojili smo tri medalje, među njima i jednu ekipnu bronzu, do koje su stigle seniorke, a ni seniori nisu bili daleko od borbe za medalje. Ekipna odličja, s obzirom da nije reč o olimpijskoj disciplini, nama nisu prioritet, ali me i ti uspesi posebno raduju, jer govore da imamo dobru bazu“, kazala je Arunovićeva.

Medalja posvećena Bobani

Svi u srpskom timu i stručnom štabu ističu značaj uspeha i rezultate u Osijeku, ali ne zaboravljaju ni veliku šampionku koja više nije sa nama.

Bilo je ovo prvo takmičenje bez Bobane Momčilović Veličković. Teško je bez nje, vidi se da svima nedostaje Bobanino prisustvo, njen dobar duh. S jedne strane mi je, kao i svima teško, ali  drago mi je da smo nastavile kontinuitet. Naša ženska ekipa pištoljm je osmi put došla do pobedničkog postolja na Evropskom prvenstvu. Bronza u Osijeku je bila za Bobanu, medalju posvećujemo njoj“, rekla je između ostalog Zorana Arunović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks