Pratite nas

Tenis

WTA sumnja u istinitost imejla kineske teniserke Peng Šuaj

Predsednik Ženske teniske asocijacije (WTA) Stiv Sajmon rekao je da sumnja da je kineska igračica Peng Šuaj napisala imejl, koji su u sredu objavili kineski državni mediji.

Sajmon je u izjavi rekao da mu je „teško da poveruje“ u to da je imejl napisala Peng ili neko u njeno ime.

Kineska teniserka nestala je iz javnosti otkako je optužila bivšeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija (75) za seksualno zlostavljanje.

Tamošnji državni kanal CGTN objavio je imejl, koji je navodno napisala Peng i poslala upravo u sedište WTA kako bi prekinula spekulacije o njenom nestanku.

U poruci napisanoj u prvom licu Peng tvrdi da nije nestala, već da se „odmarala kod kuće i da je sve u redu“, kao i da je optužba za seksualno zlostavljanje lažna.

Peng je na društvenoj mreži Veibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Peng je otkrila i da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Šuaj je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Šuaj Peng.

Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi teniser sveta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

Kao što je uobičajeno za kineske političare, Džan se posle odlaska u penziju 2018. godine povukao iz javnog života.

Peng je osvojila 23 titule u dubulu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine. Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, pre nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Ona je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine, ali Međunarodni olimpijski komitet se još nije oglasio povodom njenog slučaja.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Tenis