Pratite nas

Ostali Sportovi

WADA će ispitati odrasle osobe koje rade sa klizačicom Valijevom

Svetska antidoping agencija (WADA) istražiće odrasle osobe koje rade sa 15-godišnjom ruskom klizačicom Kamilom Valijevom koja je pala na doping testu.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Međunarodni olimpijski komitet nedavno je pozvao WADA da istraži saradnike mlade klizačice, taj zahtev je uvažen i nezavisno odeljenje ispitaće trenere, lekare i druge odrasle osobe koje su u okruženju Valijeve, preneo je danas BBC.

Valijeva je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. Ceremonija dodele medalja je odložena.

Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odlučiće u ponedeljak da li će Valijeva moći da ostane na Igrama u Pekingu, a saslušanje će obaviti danas.

Takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji u umetničkom klizanju počinju u utorak, a 15-godišnja Ruskinja veliki je favorit za zlato.

Ona je u subotu trenirala u Pekingu.

Valijeva je u Pekingu postala prva klizačica u istoriji koja je izvela potpuni četvorostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi