Pratite nas

Košarka

Vreme je za osvetu: Srbija protiv Španije za polufinale EP (21.00)

Vreme je za osvetu: Srbija protiv Španije za polufinale EP (21.00)

Košarkašice Srbije biće na najvećem ispitu do sad na Evropskom prvenstvu, pošto će večeras od 21 čas (RTS 1) ukrstiti koplja sa domaćinom Španijom.

„Crvena furija“ je aktuelni i dvostruki uzastopni osvajač kontinentalnog šampionata. Zapravo, dominaciju Španije na prvenstvenima Evrope od 2013. do danas prekinula je samo Srbija 2015. kad je stigla do zlatne medalje.

Krilni centar našeg tima Aleksandra Crvendakić kaže da neće biti lako igrati pred protivničkom publikom, ali to bi na kraju krajeva mogao da bude i motiv više za Srbiju.

„Sigurno će biti veoma dobra utakmica, jer se do sada nismo sastajali sa Španijom u četvrtfinalu. Igramo protiv domaćina koji brani titulu prvaka Evrope, tako da treba da budemo maksimalno fokusirane na našu igru pošto neće biti mesta za mnogo grešaka. Svakako da neće biti lako igrati utakmicu na kojoj će cela dvorana navijati za njih, ali, opet, ako naš fokus bude na nivou i svaka igračica uradi ono što je potrebno da dobijemo utakmicu, neće biti problema. Imamo višu ekipu, višu petorku i mislim da će skok biti naša prednost na toj utakmici“, rekla je Crvendakić.

Tad je Špankinje u polufinalu eliminisala Francuska, dok naše devojke nisu imale uspeha u susretima sa „furijom“ otkako nastupamo pod imenom Srbija.

Španija je dobila svih sedam međusobnih susreta od 2007. do danas, a poslednja dva posebno bole. „Furija“ je slavila u polufinalu Olimpijskih igara u Riju 2016. rezultatom 68:54, kao i u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu 2019. rezultatom 71:66.

Zbog toga se u taboru našeg tima nadaju da je došlo vreme za osvetu i to sad kad se dve ekipe susreću u Valensiji i kad bi Srbija pobedom mogla da ostavi Špankinje bez medalje tek drugi put u poslednje 23 godine!

Centar Tina Krajišnik, koja je blistala u meču 3. kola grupne faze protiv Crne Gore i bila izabrana u petorku kola, veruje da je zajedništvo naših devojaka ključ uspeha.

„Poštujemo sve protivnice, ali stvarno nije fraza kad kažem da moramo da budemo okrenute sebi i da je to najvažnije. Imamo odličnu atmosferu, izuzetno energiju, jer i kad pogrešimo jedna drugoj dajemo ruku, bodrimo se, hrabrimo se, zajedno radimo sve. To smo mi, to je jedini način na koji bi trebalo da funkcionišemo, a to se videlo i u finišu onog prvog meča sa Italijom. Čim tako pristupimo onda svakog možemo da pobedimo“, poručila je Krajišnik.


DOSADAŠNJI SUSRETI

EP 2007. Španija – Srbija 79:76
EP 2013. Španija – Srbija 88:69
PR 2014. Španija – Srbija 79:66
EP 2015. Srbija – Španija 80:91
OI 2016. Srbija – Španija 59:65
OI 2016. Španija – Srbija 68:54
EP 2019. Španija – Srbija 71:66

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka