Pratite nas

Miks

SJAJNE VESTI: Tur de Frans dobija i žensku trku od 2022.

Tur de Frans dobija i žensku trku od 2022.
Ilustracija (foto:pixabay.com)

Prvi čovek legendarne biciklističke trke Tur de Frans, Kristijan Prudom, potvrdio je da će se naredne sezone „oko Francuske“ nadmetati i žene. Trka će najverovatnije biti organizovana posle takmičenja za muškarce, a ideja je da nadmetanje dama postane tradicija.

Više detalja biće poznato u oktobru.

„Trka će biti održana sledeće godine, to je sigurno. Desilo bi se i ove godine da nije bilo pandemije kovida-19, a u to imamo i Olimpijske igre u Tokiju. Najvažnije je da je odluka doneta. Održaće se Tur de Frans za dame 2022. godine, odmah nakon muškog takmičenja“, objasnio je Prudom.

Za sad nisu otkriveni detalji rute kojom bi se vozilo, kao ni dužina deonica. Prudom je naglasio da će trka ima identitet, koji će povezivati „prošlost i sadašnjost Tura, a zašto da ne i budućnost“. Podsetio je da je Trka oko Francuske već vožena u konkurenciji dama od 1984. do 1989. godine.

Prudom je nagasio da aktuelni organizatori moraju da nauče iz grešaka koje su pravili njihovi prethodnici pre više od tri decenije. To se pre svega odnosi na novčana sredstva i na ujednačavanje nagradnog fonda za obe konkurencije.

„Smatram da moramo da ostavimo po strani ideju jednakosti između muškaraca i žena po pitanju nagrada. Zašto? Postojao je razlog zašto je ta trka trajala samo šest godina, a to je bio nedostatak ekonomske ravnoteže. Ono što želimo da uradimo je da stvorimo trku koja će opstati, koja će biti postavljena i izdržaće test vremena. Moram da priznam da danas sve ženske trke koje organizujemo samo gube novac, a ne želimo da se to dogodi i Tur de Fransu. Da je trka izdržala tad kad je prvi put uspostavljena, danas bismo se pripremali za 35. Tur de Frans u ženskoj konkurenciji. Želimo da stvorimo takmičenje koje će trajati 100 godina“, poručio je Prudom.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks