Pratite nas

Fudbal

Tijana Filipović: Volela bih u Španiju ili Portugal, ali ima vremena

Foto: ŽFK Spartak

Spartak iz Subotice je već 11 godina najbolji, ima sjajne fudbalerke i reprezentativke, a jedna od njih je Tijana Filipović, prvi strelac tima i najbolja seniorka u najvećoj sportskoj porodici „Jovan Mikić Spartak” u gradu na severu Bačke.

Priznanja prijaju, ali i obavezuju da se potrudim i budem još bolja. Sve te nagrade ne bih uspela da osvojim bez pomoći saigračica, Spartak je izuzetna celina. Uvek će neko da iskoči, sada sam to ja, sledeće godine biće neko drugi. Sa ponosom gledam plakete, pehare, medalje i slike, setim se uspeha sa Spartakom, ekipnih i pojedinačnih, a sigurna sam da će ih još biti“, kaže Tijana Filipović u intervjuu za Žurnal.

Rukovodstvo Spartaka, pre deceniju, počelo je da priprema ekipu za velika dela, pažljivo birajući talente. Tako je i četrnaestogodišnja Tijana Filipović, devojčica iz Rume, stigla u Suboticu i odmah se izdvojila. Najavila je veliki potencijal, a vremenom to i potvrdila. Kako je šampionski tim rastao tako je i ona brzo opravdala epitet pojačanja.

Sa šest godina počela sam da treniram u Rumi kod trenera Petra Stolića. Mnogo mi je pomogao, naučio me osnovno da bih bila fudbalerka, a usavršavanje sam nastavila u Spartaku. Opredelila sam se za fudbal i mislim da sam najbolja u tome što radim“.

U šampionskom timu izrasla je u zvezdu, sjajnog kreatora igre i prvog strelca lige. U prošloj sezoni mrežu je pogodila 41 put, dok se ove jeseni zaustavila na „koti 33”.

Spartak je moja druga porodica. Imamo rezultate, duple krune dolaze u seriji, stalno smo u Ligi šampiona. Svake godine klub i tim napreduju, a ja sa njima. Svi golovi su plod napornog rada i truda. Malo je do iskustva i velikog broja utakmica, ali bez žestokih treninga nema uspeha“.

Spartak je ove godine osvojio jedanaestu titulu, uz osmi trofej u Kupu Srbije, a na dobrom putu je da u junu ponovi uspeh.

U sve uspehe utkano je mnogo znoja, truda, odricanja… Sa Spartakom sam doživela velike uspehe, a najvažnije je da sam izrasla u dobrog čoveka. Srećna sam zbog svega što smo uradili, uz žal što nismo uspeli nešto više da napravimo na međunarodnoj sceni. Ne gubimo nadu, imamo kvalitetan tim i samo je pitanje kad ćemo da uspemo“.

Tijana Filipović je i važna karika u reprezentaciji Srbije.

Čast je igrati za zemlju i uvek dajem maksimum. Sada je cilj da se plasiramo na Svetsko prvenstvo, imamo dobar tim i sjajne igračice, oslonac velikih klubova. To je lep spoj mladosti i iskustva i možemo nešto da uradmo. Na putu smo za baraž i nadam se da ćemo uspeti“.

Odlične igre i golovi preporuka su za odlazak u neku jaču ligu, ali Tijana Filipović još ne razmišlja da spakuje kofere.

Imala sam ponuda, ali za sada ostajem u Spartaku. Ako stigne poziv nekog velikog kluba volela bih da se oprobam u inostranstvu, po mogućnosti u Španiji ili Portugaliji. Do tada, ostaje da izgaram za Spartak i reprezentaciju“, jasna je Tijana Filipović.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal