Pratite nas

Odbojka

Tijana Bošković: Pritisak mi daje energiju, volim da igram velike mečeve pred punim tribinama

Foto: Eczacibasi Spor Kulubu

Sila na terenu kakva se ne rađa svakog dana. Tijana Bošković, jedna od najboljih odbojkašica sveta i sigurno onog dana kada stavi tačku na karijeru biće i najbolja srpska igračica svih vremena.

Boškovićeva posle uspešnog leta sa reprezentacijom Srbije ima želju da ove sezone pokori sve u dresu Ezačibašija. I za sada su rezultati odlični.

Svi ti uspesi, sadašnji i prošli, bili su povod za Volej Njuz (volleynews) da uradi intervju sa Tijanom Bošković, koji prenosimo.

Tijana, da krenemo od početka. Kako si počela da igraš odbojku?

Kao dete mnogo sam vremena provodila sa prijateljima igrajući razne sportove, uključujući i odbojku. Sećam se i da nisam propuštala mečeve naše reprezentacije: sve sam ih gledala sa ocem, koji je takođe veliki zaljubljenik u sport. Tako sam se zaljubila u odbojku i tako je moja karijera počela”.

Kada si shvatila da si talentovanija od drugih igračica?

Dok sam igrala za Hercegovac iz Bileće, klub u kojem sam počela da treniram sa deset godina. Jasno, zbog svojih godina, igrala sam u mladom timu, ali na svakom takmičenju sam ostvarivala sjajne rezultate. Čak i na individualnom nivou sam osvojila mnogo priznanja i od tada sam radila sve jače i jače nošena željom da budem najbolja i uz svest da igranje odbojke volim najviše od svega”.

Bila si jako mlada kada si iz Srbije otišla u Tursku. Da li još pamtiš prve utakmice za Ezačibaši?

“U Srbiji su mi bile prelepe godine, kada sam prvi put osetila draži profesionalnog igranja. U jednom trenutku sam shvatila da je vreme da krenem dalje, da napravim korak napred u jačem timu, u jačoj ligi. Tako sam 2015. godine odlučila da pređem u Ezačibaši. Ne sećam se nešto posebno prvih utakmica, ali pamtim da su me svi, od saigračica, preko ljudi u klubu do navijača dočekali sjajno od prvog dana. Za mladu igračicu je najvažnije da se u novom okruženju oseti kao da je kod kuće”.

Ovo je tvoja sedma godina u Istanbulu. Šta ti se najviše sviđa što se tiče života u ovoj metropoli i kako provodiš vreme van terena?

Kada živite u gradu nikada vam nije dosadno i to je najpozitivnija stvar. Postoji mnogo mesta koje možete da otkrijete i posetite. Istina je, pak, da nemam baš previše mogućnosti za to, pošto sam profesionalni sportista. Štaviše, tokom slobodnih dana mi je prioritet da se odmorim, obnovim energiju, da vodim računa o svom telu. Isto tako, volim da odem na neka nova mesta da pijem kafu i na evropskoj i na azijskoj strani grada, pogotovo kada mi prijatelji i porodica dođu u posetu”.

Kakvi su vam ciljevi za sezonu 2021/22?

“Uvek je naš cilj da osvojimo svako takmičenje u kojem učestvujemo, veoma smo gladne pobeda. U prvom delu sezone smo ostvarile dobre rezultate i igrale dobro u nekim teškim trenucima, ali sigurna sam da ćemo u drugom, važnijem delu sezone dodatno napredovati kao tim i da ćemo uspeti da ostvarimo sve što smo zacrtale”.

Osvrnimo se na prošlo leto, u kojem si igrala na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu sa Srbijom.

“Bilo je to najteže, ali istovremeno jedno od najboljih leta otkako igram u reprezentaciji. Osvojile smo dve medalje na dva najvažnija takmičenja, tako da sam zadovoljna rezultatima. Takođe sam srećna što mi se ostvario još jedan san, a to je da igram na velikom takmičenju u svojoj zemlji. Bilo je uzbudljivo osetiti toliku podršku i strast svog naroda”.

Zahvaljujući odličnim igrama proglašena si za najboljeg korektora na oba takmičenja. Koliko ti znače takve nagrade?

“Ove nagrade su mi veoma bitne, iako je glavni cilj da dam svoj doprinos za tim, da ostvarimo timski rezultat. Najvažnije je da znate da ste dali sve od sebe. Nema neke tajne mog uspeha, sve je u velikoj ljubavi prema onom što radim”.

Koliko je teško igrati sa tako velikim pritiskom na leđima, jer svi očekuju velike stvari od tebe i tvog tima?

“Igranje pod pritiskom je normalna stvar na ovom nivou, to je deo vašeg posla. Godinu za godinom sam učila da se nosim sa svim teškoćama koje dolaze u ključnim trenucima. Mogu da kažem da do sada nisam imala problem da se nosim sa pritiskom. Naprotiv, volim da igram tada i to mu daje dodatnu energiju, kada igram važne utakmice pred hiljadama ljudi”.

Foto: CEV

Van terena deluješ kao stidljiva osoba, kao da izbegavaš pažnju, ali kada počneš da igraš, potpuno se transformišeš.

“Van terena nemam mnogo prijatelja, ali oni koji me poznaju znaju da nisam stidljiva. Ali, tačno je da ne volim previše da privlačim pažnju van terena, jer je moja zona komfora na odbojkaškom polju. I sve emocije i stav koji vidite dok igram dolaze direktno iz srca”.

Da li si već ostvarila svoje odbojkaške snove?

“Mislim da nikada neću biti zadovoljna svojim ostvarenjima. Ako se to bude dogodilo, verovatno ću reći: “Ok, vreme je za kraj”. Zato ću nastaviti da jurim svoje snove i ciljeve sve dok više ne budem imala nijedan”.

Od svih tvojih ostvarenja i pobeda, koju smatraš najvećom?

“Osvajanje Svetskog prvenstva 2018. godjne. To je bez dileme moj najvažniji rezultat”.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka