Pratite nas

Miks

Tenzije sve veće: Uticajni japanski list Asahi pozvao na otkazivanje Igara

Olimpijske igre

Uticajni japanski dnevni list Asahi šimbun pozvao je danas na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje bi trebalo da počnu za manje od dva meseca.

Asahi šimbun je prvi od najvećih japanskih dnevnih listova koji je pozvao na otkazivanje takmičenja i jedan u nizu medija koji se protive održavanju Igara.

Taj list je jedan od sponzora Olimpijskih igara u Tokiju, čija je ceremonija otvaranja zakazana za 23. jul. Igre je trebalo da se održe prošlog leta, ali su pomerene za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Asahi je uglavnom liberalno nastrojen i često se protivi vladajućoj stranci koju predvodi premijer Jošihide Suga. Ovaj list je u uvodniku pod naslovom: “Zahtevamo od premijera Suge otkazivanje”, između ostalog naveo:
“Ne možemo da mislimo da je racionalno održati Olimpijske igre u gradu ovog leta. Nepoverenje i eskalacija protiv nepromišljene nacionale vlade, vlade Tokija i zaisteresovanih strana na Olimpijskim igrama su ništa drugo do eskalacija. Zahtevamo od premijera Suge da mirno proceni okolnosti i odluči o otkazivanju događaja na leto.”

Jutarnji tiraž Asahija iznosi 5,61 miliona primeraka, a za večernje izdanje 1,55 miliona. To je drugi najveći tiraž u Japanu posle Jomiuri šimbuna, kao i drugi po veličini tiražni list na svetu, iza Jomiurija.

Asahi je jedan od 70 lokalnih olimpijskih sponzora koji su doprineli budžetu Organizacionog komiteta sa 3,5 milijardi dolara.

Između 60 i 80 odsto stanovništva Japana je protiv održavanja Igara u Tokiju zbog straha od korona virusa, a takmičenju se protive i udruženja lekara.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks