Pratite nas

Košarka

Šteta, Srbija ostala bez finala na EP

Košarkaška reprezentacija Srbije do 18 godina nije uspela da se plasira u finale Evropskog prvenstva „B” divizije u Sofiji, pošto je u polufinalu izgubila od selekcije Portugalije – 62:55 (13:17, 13:15, 16:15, 20:8).

U borbi za treće mesto – koje takođe može da znači povratak u „A” diviziju – naš tim će igrati protiv poraženog iz duela Slovenije i Slovačke.

Ali, kako je utakmica tekla nije delovalo da će imati ovakav kraj. Više od 30 minuta naše devojke su bile te koje se pitaju na terenu, njihova prednost je više puta bila i dvocifrena. Poslednji put tri minuta pre kraja trećeg – 32:42. Međutim, to nije bilo dovoljno za pobedu. Portugalija je bolje odigrala odlučujući period i slavila pobedu.

Naše devojke su sjajno počele, rano povele 7:1, potom uspele da odole svim naletima Portugalije koja je u nekoliko navrata tokom prvog perioda uspela da priđe na tri razlike, ali ne i da ozbiljnije ugrozi našu prednost.

Najozbiljnija pretnja desila se tri i po minuta pre kraja prvog poluvremena Portugalija je prišla na 20:22, tada je nalet rivalki trojkom je presekla Sara Vasiljević – 20:25 i naš tim je ponovo uhvatio svoj ritam, pa i do kraja prvog poluvremena uspeo da zadrži distancu.

Dosta konkretnije naše devojke bile su i po povratku iz svlačionica, tri minuta pre kraja trećeg perioda njihova prednost je bila dvocifrena. Tih  32:42. Međutim, to nije značilo i kraj utakmice. Selektor Milan Vidosavljević je uskoro morao da reaguje i minutom odmora da bi otklionio prvu naznaku opasnosti. Što jeste bila mini serija kojom je Portugalija prišla na 38:42. Novom trojkom, ovog puta Jovane Spasovski, naš tim je odbio i taj nalet rivalki – 38:45, ali je pred poslednji mali odmor utakmica i dalje bila otvorena – 42:47.

Odolevale su naše devojke naletima rivalki još duže vreme. Ali je na tri minuta i 48 sekundi pre kraja rezultat bio poravnat – 53:53, da bi pred poslednjih minut i 37 sekundi naš tim bio u zaostatku od četiri poena – 53:57.

Pokušale su naše devojke da šutem za tri uhvate priključak, ali prvo Sara Vasiljević, a onda i Milica Đokić nisu bile precizne. U borbi pod košem svirana je „mrtva lopta“ i pripala je Portugaliji koja je sa linije penala uvećala prednost. Pred poslednje 24 sekunde naš tim je bio u velikom problemu. A kako posle tajm-auta nismo pogodili za tri, povratak je postao nemoguća misija. Portugalija je sa penala overila pobedu i plasman u finale.

Sa 13 poena Ivona Miljanić je bila najefikasnija, Dunja Zečević je dodala 10, uz 12 skokova.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka