Pratite nas

Košarka

Srbija želi kvalifikacije za Mundijal

košarkašice

Skupština Košarkaškog saveza Srbije donela je odluku o podnošenju kandidature za organizaciju kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo 2022. za žene, koji će biti održan u februaru sledeće godine.

Na ovaj način Savez je ponovo podržao košarkašice na putu da se nađu u elitnom društvu na svetskom nivou. Prošlo Svetsko prvenstvo su izabranice Marine Maljković preskočile, mada su nakon toga imale fantastične uspehe, posebno ove godine kada su izborile plasman na Olimpijske igre, osvojile evropsko zlato, a potom igrale i u polufinalu u Tokiju.

U februaru 2022. igraće se četiri kvalifikaciona turnira na svetskom nivou. U njima će se boriti 16 timova na osnovu rezultata na kontinentalnim takmičenjima u 2021. godini. Naravno, Srbija se plasirala kao šampion Evrope, dok će još pet ekipa sa Starog kontinenta biti na turnirima – Francuska, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina i Rusija.

Trenutno se igraju Afrobasket i šampionat Azije. Iz Afrike će u kvalifikacije dve najbolje ekipe, dok će iz Azije četiri (uključujući i domaćina Australiju). Iz Amerike su već poznate četiri selekcije koje će u kvalifikacije: Brazil, Kanada, Portoriko i SAD (takođe se direktno plasirale osvajanjem Olimpijskih igara).

Po tri najbolje plasirane ekipe sa svakog kvalifikacionog turnira igraće Svetsko prvenstvo. Australija i Amerika će se takmičiti, ali će u svakom slučaju igrati na Mundobasketu, koje će biti održano u Sidneju od 22. septembra do 1. oktobra naredne godine.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka