Pratite nas

Košarka

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE!!! (VIDEO)

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE!!!

Na krovu Evrope! Košarkašice Srbije drugi put u istoriji postale su šampionke Starog kontinenta! I ponovo su u finalu bile bolje od Francuske, kao 2015. u Budimpešti, a ovaj put rezultatom 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 15:14).

Bila je to košarkaška klinika, predavanje uživo, magistarski rad na temu kako se igra odbrana i doktorat kako se osvaja šampionat. Ubedljivo, sigurno, samouvereno i dominantno protiv najvećeg favorita. Bez poraza, od početka do kraja!

Izabranice Marine Maljković, žene koja je iskovala sve medalje srpskih košarkašica u modernoj istoriji, deklasirale su rivala. Igrale su toliko samouvereno i sigurno, da se Francuskinje nijednog trenutka nisu pitale za rezultat i nijednog trenutka nisu imale realnu i utemeljenu nadu da mogu do pobede!

Srbija je dobila sve četiri četvrtine, a u sredinom treće deonice imala je spektakularnih “plus 19”! Tad je došlo do blagog opuštanja, jer su naše devojke ipak “kraljice drame”, ali ovog puta su i sebe, i navijače koje su imale u dvorani u Valensiji, ali i sve nas kraj TV-a poštedele infakrt završnice. Ovog puta nisu morale da se spašavaju u poslednjim sekundama kao protiv Italije, niti da strepe kao protiv Belgije, a bogami ni rivalkama i sudijama nisu dale ni promil šanse da nas “ukanale” kao protiv Španije.

Danas su Marina Maljković i njenih 12 lavica bile na visini svakog zadataka, ali doslovce udžbenici mogu da se pišu na temu srpske odbrane tokom čitavog meča. Kao da su Francuskinje udarale u zid! Ekipa koja je na putu do finala sve rivale tukla sa najmanje 12 razlike, a mnoge rezultatski ponižavala, ne pamti da je imala toliko neiskorišćenih napada završenih sirenom pre nego što je uopšte uspela da uputi šut ka košu.

Naša Amerikanka Ivon Anderson napadačim varijacijama dovodila je rivalke do ludila i meč završila sa 18 poena. Sonja Vasić je uspela čak malo i da odmori, pa je na terenu provela “samo” 24 minuta i postigla 12 poena. Izvanredne minijature u finišu je imala kapitenka Jelena Milovanovi Bruks i brojala je do 15 poena.

Rečima je, međutim, teško opisati kakav je doprinos igri našeg tima dala Tina Krajišnik! Ni njenih 13 skokova i čak četiri ukradene lopte ne mogu dovoljno da dočaraju da je predstavljala Ajfelov toranj u našem reketu! Na kraju su Francuskinje bežale od nje, ni ne pokušavajući da je prebace, zaobiđu ili na bilo koji način nadigraju da bi došle do koša.

Ana Dabović je meč završila sa devet poena, ali njene trojke u drugoj i trećoj četvrtini, od kojih je jedna sa skoro osam metara kao projektil pocepala samopouzdanje “trikolorkama”, takođe su vredne zlata.

Naše devojke su tako nastavile izuzetan niz medalja, posle Evropskog zlata 2015, olimpijske bronze 2016, evropske bronze 2019. stiglo je novo kontinentalno zlato!

Srbija će sad, kao aktuelni vladar Evrope, otputovati na Olimpijske igre u Tokio!

Da pokori i ostatak sveta!

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka