Pratite nas

Rukomet

Srbija ide na Evropsko prvenstvo!

Rukometna reprezentacija Srbije savladala je Tursku u poslednjem kolu kvalifikacija rezultatom 30:22 i tako izborila plasman na Evropko prvenstvo koje se ove godine u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj!

Srbija je meč počela iz faze odbrane i na terenu su se najpre našle kapiten Jovana Risović, Sanja Radosavljević i Dunja Radević na krilu, Anđela Janjušević, Emilija Lazić i Jovana Jovović na bekovskim pozicijama uz Katarinu Bojičić “na liniji”.

Na sjajan su način Srpkinje otvorile meč, Jovana Risović odmah je pokazala “ko je gazda” u Kristalnoj dvorani prvom odbranom, a Anđela Janjušević prva se upisala iz kontre u listu strelaca. Upisale su se potom i Radević i Radosavljević, a pet minuta bez postignutog gola nateralo je selektora Turske da zatraži taj-aut. Probudio je predah gostujući tim, te su najpre preko Turkoglu postigle prvi pogodak a potom se i polako vraćale rezultatski u meč i u 13. minutu došle do izjednačenja 6:6.

To je ujedno bio i jedini put da su se rezultatski izjednačile dve selekcije, budući da je Srbija odmah “dodala gas”. Najpre je Veličković podigla na 7:6, a usledila su i tri prelepa pogotka – solo prodor Anđele Janjušević na asistenciju Jovović preko pola terena, ukradena lopta Dunje Radević koja je potom sa gotovo celog terena zatresla mrežu praznog gola Turske i solo akcija Sanje Radosavljević posle još jedne sjajne odbrane. Ispratila je to i kapiten, popularna Zmajče, te je selekcija Srbije na odmor otišla sa tri gola prednosti 14:10.

Prvih 10 minuta drugog dela igre protekli su u znaku Srbije. Ponovo je Janjušević započela, a potom su izabranice Uroša Bregara demonstrirale snagu u odbrani. Zaradila je Lazić isključenje, ali Turska nije pronalazila rešenje da i sa igračem više probije srpsku odbrambenu liniju. Raspucale su se Radević i Radosavljević i gostujući tim zatražio je taj-aut pri zaostatku od sedam golova, 18:11. Nije to dalo efekta kao u prvom delu igre, nastavile su reprezentativke Srbije da rešetaju gol Turske i održavaju rezultatsku prednost. Postigla je svoj prvi pogodak i Marija Petrović, a na golu je od 53. minuta dobila šansu i Kubina Moli koja je odmah upisala odbranu.

Promešao je karte i dao priliku mlađim igračicama selektor Bregar, a one su opravdale njegovo poverenje i privele sigurno meč kraju. S poslednjim zviždukom, na semaforu je stajao rezultat 30:22 i slavlje je moglo da počne.
Najefikasnije su u srpskom timu bile Anđela Janjušević i Dunja Radević sa po sedam postignutih golova, dok je Sanja Radosavljević upisala pet, a Teodora Veličković jedan manje.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Rukomet