Pratite nas

Fudbal

Spartak kreće put Holandije, na kvalifikacije za LŠ

Violeta Slović Spartak

Fudbalerke Spartaka danas pre podneva trebalo bi da krenu put Holandije, gde ih čeka prvi kvalifikacioni turnir za plasman u Ligu šampiona.

Elitno klupsko takmičenje od ove sezone igraće se isto kao u muškoj konkunrenciji, prvo kroz grupnu fazu, pa onda nokaut sistem. Novi model donosi nis pogodnosti, pre svega veći broj kvalitetnih utakmica i značajno povećan nagradni fond, ali i nešto drugačiji sistem kvalifikacija.

Spartak će u sredu od 12 časova igrati polufinale prve runde kvalifikacija protiv Pimaunta iz Republike Irske. Drugi polufinalni par čine Nika iz Gruzije i holandski Tvente, domaćin turnira i najveći favorit. Pobednici ova dva meča igraće u subotu finale za nastavak kvalifikacija.

Spartak su tokom leta napustile Keri Zerfos i Oršoja Vajda, ali se vratila Vesna Milivojević. Takođe, stigle su i nove igračice, Džazmin Džekmon, Sandra Ovusu Ansa i Baltrip Rejes Karina, a na treneru Borisu Arsiću je da ih što pre uklopi u sistem „golubica“.

„Iza nas je naporan pripremni period koji smo sproveli u dve faze. Prvo smo bili na Međunarodnoom turniru u Sarajevu, gde smo odigrali dve utakmice. Nakon toga smo nastavili rad na Zlatiboru. Prvi deo je  bio više fokusiran na fizičkom aspektu. Čekali smo pojačanja da nam pristignu, da po povratku u Suboticu tim bude kompletiran. Polako sklapamo kockice, poslednje pojačanje je stiglo pre nekoliko dana. Keri i Vajda Oršoja su otišle, a vratila se Vesna Milivojević i stigla su nam tri pojačanja. Reprezentativka Gane Sandra Ovusu,  Džazmin Džakmon i Karina Rejes iz Hjuston Daša. Doveli smo kvalitetna pojačanja i imamo dobar tim. Vreme nam baš nije saveznik, nismo imali mnogo prilike za zajednički rad u ovom sastavu. Pokušavamo da ovih nekoliko dana iskoristimo da još neke stvari nadogradimo i ispravimo da bi mogli da odgovorimo takmičarskom zahtevima u Holandiji i svemu šta nas čeka“, kaže Boris Arsić.

Sve u svemu, Arsić veruje da „golubice“ imaju kvalitet za pobedu, iako napominje da je irski Pimont usred sezone.

„Prvu utakmicu igramo sa prošlogodišnjim  i aktuelnim prvakom Irske u prvenstvu. Njihova prednost je što dolaze iz prvenstva. Odigrali su 14 kola i u punoj su takmičarskoj formi. Ekipa koja je nameštena za razliku od nas, jer mi izlazimo iz pripremnog period. Nismo na nivou takmičareske forme koja nam je potrebna. Irkinje su tu u prednosti na sve ostale ekipe u grupi – objašnjava Arsić – Naš protivnik je veoma disciplinovana, agresivna, mentalno dosta jaka ekipe. Oni kada vode i kada gube igraju isto. Ne predaju se nikada. Očekuje nas veoma težak  zadatak u prvoj utakmici. Rivala nikako ne smeom da potcenimo. Od te utakmice ce zavisiti nastavak daljih kvaligikacija. Ako sve bude kako treba očekujemo da bi u drugom meču mogli da se sastanemo sa Tventeom. To je ipak daleko, moramo da preskočimo prvu stepenicu. Ićićemo korak po koran, zadatak nije lak, iako ovom momentu smatram da smo kvalitetnii tim to nije nikakva garancija kada igramo sa jednom kompaktnom ekipom koja može da pravi problem svima. Irkinje su tvrd orah! Nećemo da dajemo  neka velika obećanja. Maksimum ćemo uložiti da odigramo što bolje. Motiv nam je ogroman i pokušaćemo sve da na kraju obradujemo naše navijače, simpatizere i ljude koji prate ženski  fudbal u Srbiji i regionu. Svi imaju velika očekivanja kada je Spartak u pitanju. Specifično je takmičenje od ove sezone, gde se igra po jedna utakmica eliminacionog karaktera. Takvi mečevi nisu laki za igru, nose veliki pritisak, ali ja verujem da će devojke sigurno biti na svom maksimumu da u Holandiji dođemo do cilja„, ističe Arsić.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal