Pratite nas

Sportovi u vodi

SP u vodenim sportovima ipak ove godine i to u Budimpešti

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima će ipak biti održano ove godine i to u Budimpešti od 18. juna do 3. jula 2022. godine, saopštili su danas mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Međunarodne plivačke federacije (FINA) Husain Al-Musalam.

Glavni grad Mađarske će biti domaćin ovog takmičenja koje će popuniti prazninu nakon što je prošle nedelje Svetsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u maju u Fukuoki pomereno za 2023. godinu zbog pandemije korona virusa i trenutnih mera u Japanu.

„Izuzetno smo srećni što imamo domaćine događaja koji dele našu strast prema vodenim sportovima i koji imaju volju, sposobnost i fleksibilnost da organizuju najprestižniji FINA događaj“, rekao je Al-Musalam i dodao:

„Znamo da treba da budemo maštoviti u našem pristupu u navigaciji kroz trenutnu zdravstvenu krizu za naše sportiste. Današnji sporazum je svedočanstvo ovog rada“.

Budimpešta je bila domaćin Svetskog prvenstva 2017. godine.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu će biti zastupljeni svi sportovi: plivanje, ronjenje, vaterpolo, umetničko plivanje i plivanje na otvorenom.

Najbolji svetski plivači, ronioci i vaterpolisti će tako imati tri svetska prvenstva za oko 18 meseci pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Japanski grad Fukuoka je prvobitno trebalo da bude domaćin svetskog šampionata prošle godine, ali je takmičenje odloženo za godinu dana kako se ne bi poklopilo sa Olimpijskim igrama, a drugi put je pomereno prošle nedelje na jul sledeće godine.

To drugo odlaganje je pomerilo Svetsko prvenstvo u Dohi sa 2023. godine na januar 2024. godine.

Olimpijske igre u Parizu počeće u julu 2024. godine.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Sportovi u vodi