Pratite nas

Miks

Sonja Vasić: Zimski sportisti kod nas nemaju ni uslove za treninge

Na tekućim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu boje Srbije brani samo dvoje sportista. I oni su daleko od svetskog vrha.

Sportska direktorka Olimpijskog komiteta Srbije Sonja Vasić je na gostovanju na televiziji K1 pričala koliko je loša situacija u zimskim sportovima u Srbiji.

Crna Gora i mi imamo najmanje učesnika, ali dobro je da ih imamo. Olimpijski komitet je preuzeo sve obaveze, jer Skijaški savez već dugo nije funkcionalan i operativan. Problemi su prisutni već dugo. Inače je uloga OKS-a da pomaže, a sada je sve bilo komplikovanije jer inače nije praksa da mi budemo potpuno zaduženi za sportiste, ali uspeli smo“, rekla je Vasić.

Troje sportista u disciplini nordijsko trčanje nije ispunilo kvotu Olimpijskog komiteta za nastup na Igrama u Pekingu, napomenula je ona.

Vasić je podsetila da je Marko Vukićević nastupio na veleslalomu i zauzeo je 34. od 47 mesta i istakla da je i to uspeh s obzirom na okolnosti.

Nismo nažalost imali velika očekivanja od njegovog nastupa s obzirom na to da je imao jednogodišnju pauzu zbog teške povrede. Možemo reći da je to 34. mesto uspeh, jer je uspeo da završi trku“.

Kada je reč o Neveni Ignjatović, ona je zbog povrede još u Beogradu.

Nevena Ignjatović važi za našu najbolju zimsku sportistkinju. Ona je imala nesreću da se povredi dva dana pred putovanje u Peking i još uvek je u Beogradu, oporavlja se. Svi se nadamo da će oporavak biti uspešan i da će uskoro put Pekinga. Ona nastupa 15. i 17. februara“.

Legendarna srpska košarkašica je kazala da je zimski sport u našoj zemlji pretežno zasnovan na porodičnom zalaganju.

Zimski sport je individualan, svaki sportista je drugačiji i mora im se pristupiti na drugačiji način. Situacija u zimskim sportovima mora se promeniti iz baze i samog saveza, ali to je dugotrajan proces. Zimski sportisti nemaju odgovarajuće uslove za treninge, nemaju svoju bazu, mesto gde treniraju. Sve su to veliki problemi. Naši sportisti se uglavnom pripremaju i treniraju u inostranstvu gde se i takmiče. To je jedan od zadataka i nas u OKS-u i u savezima, da to promenimo nabolje“, kazala je Sonja Vasić.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks