Pratite nas

Košarka

Sonja Vasić: Košarka mi je vratila više nego što sam očekivala

sonja vasić košarkašica
(Foto: Starsport)

Najbolja košarkašica Srbije Sonja Vasić najavila je da će posle Olimpijskih igara u Tokiju završiti karijeru.

Posle punih 17 godina na košarkaškim terenima, Sonja Vasić je rekla da je potpuno spremna da okači patike o klin i da joj je glava mirna što se tiče te odluke.
To je nešto što sam duže vreme pripremala i nije mi bilo toliko teško da donesem odluku. Odavno sam znala da će mi Olimpijske igre biti poslednje takmičenje sa reprezentacijom, a posle svega sa koronom i odlaganjem takmičenja, mislim da je to samo dodatno pripremilo teren da znam da je to-to. Ima mnogo faktora koji su uticali, ali sam mirne glave odlučila i sigurna sam u svoju odluku. Sve što je lepo, kad-tad se završi. Morao je i ovo„, rekla je Vasić za Tanjug.

Sonja je karijeru počela 2005. godine u Crvenoj zvezdi, nosila je dres Barselone, Burža, Spartaka Moskve, okušala se i u ženskoj NBA ligi gde je igrala za Čikago Skaj i Finiks Merkuri. Branila je boje Praga i Dinamo Kurska, a klupsku karijeru krilni centar završiće u španskoj Đironi.

Iako joj je plan bio drugačiji…
Dečiji san mi je bio da završim karijeru u Zvezdi, gde sam i počela. Sada to već više nije izvodljivo i samo iz tog aspekta mi je promenilo planove. Što se reprezentacije tiče, znala sam da ću u Tokiju zatvoriti ciklus i napraviti kraj priče koju je generacija počela u Budimpešti“.

Nakon što je objavila vest o povlačenju, reakcije su stizale od saigračica, klubova, Evrolige… Ali, jedna ju je posebno iznenadila.
„Najviše me iznenadila reakcija mog muža (veslač Miloš Vasić), koji je sve ovo malo teže prihvatio nego ja, iako smo očekivano odluku donosili zajedno sa nekim planovima za porodicu u budućnosti. Moram da priznam da je imao emotivniju reakciju nego ja. Ipak sam se ja dugo vremena psihički pripremala na ovu odluku, dok su ljudi meni bliski doživeli kao da se to ođedanput preseklo“.

Mnogo je velikih trofeja i uspeha obeležilo karijeru Sonje Vasić, koju su često novinari nazivali „ženskim Bodirogom“. A, mogla je da bude još uspešnija da su je mimoišle teže povrede.
Povrede su me napravile igračem i osobom kakva sada jesam. Shvatila sam da nije sve med i mleko, da nekada moraš da ideš preko trnja da bi stigao do zvezda. Svi ti moji loši i teški trenuci doveli su do toga da izrastem u pravom smislu i kao čovek i kao igrač. Prva povreda je bila prekretnica, gde sam promenila čip u glavi. Od tog trenutka sam bila svesna da sam spremna da žrtvujem veliki deo svog života da bih uspela“.

Pred kraj karijere Sonja kaže da ni za čim ne žali.
Tu sam gde sam zato što mi se sve to desilo. Bilo je mnogo trenutka kada sam pomislila „Eh Sonja, da si malo drugačije nešto radila…“ Ispalo je da sam zbog svog stila igre, borbenosti i požrtvovanosti ekipi, često išla glavom kroz zid i možda nisam najpametnije delovala. Košarka mi je vratila mnogo više nego što sam očekivala i sanjala. Nemam pravo ni za čim da žalim, jer mi je košarka dala neke od najlepših momenata u životu koje ću zauvek da pamtim„, poručila je Sonja Vasić.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka