Pratite nas

Ostali Sportovi

Simon Bajls – ličnost godine u izboru Tajma

Ugledni američki magazin „Tajm“ proglasio je gimnastičarku Simon Bajls za sportsku ličnost godine. Bajls je letos na Olimpijskim igrama u Tokiju odbila da nastupi u četiri discipline, jer se nije osećala spremnom i sposobnom. Na njeno mentalno zdravlje uticala je trauma iz prošlosti, jer je jedna od mnogobrojnih žrtava seksualnog zlostavljanja bivšeg lekara gimnastičke reprezentacije SAD Larija Nasara.

Oni koji su birali laureata za 2021. odmah su se u startu ogradili rečima da vrhunske sportiste od ostalih kolega već godinama razlikuje aktivizam van borilišta, više nego sami rezultati i dostignuća na terenu.

Navodi se da je godina na izmaku bila period u kojem su sportisti složno apelovali da se podigne svest o mentalnom zdravlju. Legendarni plivač Majkl Felps pričao je o postolimpijskoj depresiji kroz koju je prolazio i s kojom se i dalje bori. Teniserka Naomi Osaka izazvala je buru raznolikih komentara kad se povukla sa Rolan Garosa, jer nije bila u stanju da skoro svakodnevno izlazi pred novinare i priča na konfereciji za medije. Upravo je ona u eseju za „Tajm“ pisala „da je u redu ako nisi u redu“.

Konačno, Simon Bajls odbila je da nastupi u finalima četiri discipline na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer je svoje mentalno zdravlje stavila ispred eventualne medalje i novog rezultatskog uspeha.

Bila je pod velikim pritiscima nakon toga, trpela je i brojke kritike uz dozu pohvala, jer je tokom olimpijskog ciklusa bila zaštitno lice američkog tima. Najviša očekivanja od nje imali su ne samo u SAD, nego fanovi širom sveta, ali kako je sama priznala neposredno pred same Igre shvatila je da bi još jedan vrhunski rezultat bilo ispunjenje njihovih snova, a ne njenih.

Objasnila je da su njenom stanju umnogome doprineli kovid protokoli i odlaganje Igara za godinu dana. Pre svega, manje je vremena mogla da provodi u teretani i sali za vežbanje, a više je morala da bude kod kuće sa svojim mislima, preispitivanjima i podsećanjima na težak period koji je prošla. Zatim ju je dodatno „dotukao“ način života u Olimpijskom selu, gde je bilo zabranjeno druženje sportistima, a imali su i ograničeno kretanje.

Konačno, mesec dana nakon Igara, Bajls je bila na još jednom velikom životnom zadatku. Zajedno sa još tri od stotinu drugih sportista koje je seksualno zlostavljao bivši timski lekar Lari Nasar, Simon je dala emotivno svedočenje pred američkim Senatom o neuspesima institucija poput FBI-a, američke gimnastike (USAG) i Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta SAD (USOPC) da zaustave silovatelja Nasara.

Trebao je da prođe godinu dana pošto su se javile prve Nasarove žrtve, pa da i Simon skupi snagu da kaže istinu.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi