Pratite nas

Borilački sportovi

Serđa Stević – “projekat” za olimpijsku medalju 2024.

Serđa Stević – “projekat” za olimpijsku medalju 2024.
Serđa Stević

Ona je već veliki pobednik, ali njen trener Dragan Jović Gale veruje da je šampionski dani tek čekaju. Serđa Stević je bila jedan od najvećih evropskih talenata u tekvondu, bila je katetski i juniorski prvak Evrope i sveta, a onda joj se desio ogroman peh. Zbog teške povrede kolena morala je da pauzira više od godinu dana i to u uzrastu kad, kako kaže Gale, skoro sva deca odustanu.

Serđa se vratila tekvondu, opet niže pobede, a iz TKD Galeb, mesta gde se stvaraju šampioni, kažu da je osamnaestogodišnjakinja sad projekat za medalju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

“Ne gledam na te trenerove reči kao na pritisak, već kao motivaciju. Daću sve od sebe da dođem do najboljeg  rezultatu na svakom mogućem takmičenju“, kaže Serđa za SportFem.

Tekvondo Taekwondo klub Galeb, Beograd, Srbija 14.5.2021. Maj 14. 2021. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ova mlada i hrabra sportistkinja ističe da joj je najteži period u životu bio baš taj kada se povredila. Čak i sad kad je sve prošlost, teško joj je da priča o svemu tome.

„Kada sam ušla u seniorsku  reprezentaciju povredila sam koleno. Posle povrede nisam odmah otišla na operaciju. Prvo sam radila matične ćelije i krvnu plazmu kod doktora Jakovljevića iz Banjaluke. Međutim, posle šest meseci sam se ponovo povredila. Pukao mi je prednji ukršteni ligament zbog preforsiranosti kolena. Sad je sve dobro. Zbog toga sam nažalost napravila pauzu od godinu dana.“

Posle druge povrede bilo je jasno da je operacija jedino rešenje.

“Mnogo mi je teško sve padalo. Sedela sam u kući dok sam znala da moji drugari treniraju dva puta dnevno. Na kraju sam operisala koleno u Lionu i posle operacije je sve bilo u redu, pa sam se vratila tekvondu.“

Mnoga deca u njenom uzrastu posle tolike pauze, bilo da je ona izazvana povredom ili nekim drugim razlogom, jednostavno dignu ruke od tekvodna ili sporta uopšte.

„Nisam razmišlala o odustajanju! Ceo život sam u sportu i jedva sam čekala da se vratim tekvondu. Ne mogu da zamislim život bez sporta, cela moja familija je sportska.  Jedva sam čekala da se oporavim i da počenam da treniram.“

Tekvondo Taekwondo klub Galeb, Beograd, Srbija 14.5.2021. Maj 14. 2021. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Stevićeva kaže da će dati sve od sebe da ponovi uspehe koje je ostvarila u kadetskim i juniorskim selekcijama i svim srcem se nada da će Srbiji doneti još medalja u seniorskoj selekciji.

„Ja dajem sve od sebe da ponovim rezultate iz mlađih kategorija, vredno treniram i nadam se najboljem.“

To što ima priliku da stasava uz tekvondistkinje koje su se okitile olimpijskim srebrom i zlatom, za Stevićevu je posebna privilegija.

Zadovoljstvo mi je da svakodnevno treniram sa šampionima kao što su Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Vanja Stanković… To je stvarno jedan izvandredan osećaj jer smo mi u klubu „Galeb“ svi kao jedna velika porodica.“

Tara Radulović – Svira klavir, ide u Petnicu, a medalje u tekvodnu je čekaju

Osim što je vrhunska sportistkinja, Serđa je i odličan đak. Završava srednju školu, a želja joj je da upiše DIF. S obzirom na ocene koje ima i medalje koje je osvojila, nema sumnje da će bez problema doći do tog cilja. Kada ne uči i ne trenira, Stevićeva voli da kuva. Priznaje da većinu svojih đakonija ne sme da proba zbog dijete na kojoj su tekvondistkinje tokom cele godine.

„U slobodno vreme volim da kuvam. Doduše mi se pridržavamo posebnog plana ishrane tokom cele godine, imamo samo letnju pauzicu kada možemo malo da se opustimo, ali pretežno se pridržavamo jelovnika koji nam pravi naš nutriocionista Monika Varga. Zbog toga ne kuvam sebi. Ali kada bih mogla da jedem šta hoću, pravila bih sebi pretežno slatkiše.“

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Borilački sportovi