Pratite nas

Odbojka

Santareli: Hajde da me ne poredite sa Terzićem

Novi selektor odbojkaške reprezentacije Srbije, Italijan Danijele Santareli, kaže da ne bi voleo da ga porede sa prethodnikom Zoranom Terzićem. On je objasnio da ima ogromno poštovanje za bivšeg šefa stručnog štaba srpskog tima i svestan je da će mu rezultati Srbije iz prošlosti predstavljati pritisak, ali jednostavno želi da gradi svoj put.

„Iznad svega imam veliko poštovanje prema svemu onome što je Zoran Terzić uradio sa srpskom reprezentacijom, ali mislim da ja ne treba da se poredim sa njim, već treba da budem neko ko će ga naslediti, tako da me samo donekle interesuje sve ono što je reprezentacija uradila u prošlosti. Naravno, očigledno je da sam pod pritiskom jer samo probati da se približim onome što je Zoran uradio sa reprezentacijom biće skoro nemoguće, ali ono što želim da probam da uradim jeste da učinim da Savez bude ponosan na izbor koji je napravio, da devojke budu srećne i svesne da sam možda baš ja idealan trener za njih kao i da učinim srećnima srpski narod i srpske navijače“, rekao je Santareli u intervjuu za RTS.

Već za desetak dana Italijan će posetiti prostore Odbojkaškog saveza Srbije i imaće niz sastanaka i razgovora, prvi put sa pozicije selektora. Međutim, u Srbiju će doputovati kako bi predvodio Koneljano protiv Uba u Ligi šampiona.

„U ovom momentu sam koncentrisan na Koneljano i tako će biti do poslednjeg dana, ako uspemo da uđemo u finale ove sezone, to će biti 22. maj kada se igra finale prvenstva. Što se tiče dolaska u Srbiju, mi ćemo stići drugog februara, igraćemo trećeg, a ja ću ostati do četvrtog. Imaću nekoliko sastanaka, moći ću bolje da upoznam sve iz Saveza, da pričam sa mnogo ljudi o budućnosti, napravićemo stručni štab, pričaćemo o devojkama i biće to vrlo zanimljiva tri dana u perfektnom momentu“.

Santareli je rekao da Srbija ima izuzetnu ekipu, ali i da već godinama stvara vrhunske igračice, pa tako i sad u mlađim kategorijama postoje izuzetno talentovane odbojkašice koje kucaju na vrata seniorske reprezentacije.

On se ne plaši izazova da radi sa takvom ekipom, već je dodatno motivisan.

„Strastven sam trener, nisam u stanju da zadržim emocije za sebe, ja ih prenosim na devojke. Teško ostajem miran kad sam na ivici terena, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu i nadam se da će to biti dobro prihvaćeno kod devojaka. Znam šta želim da ostvarim, znam gde želim da stignem, mislim da je srpska reprezentacija ta koju sam već dugo tražio.“

Italijan je samo dva puta do sad boravio u Srbiji, ali podseća da je tri sezone vodio Hrvatsku, što je slično. Ipak, ne zna ni reč srpskog jezika.

Priznajem da uopšte nisam dobar sa jezicima, snalazim se sa engleskim, ali u radu sa devojkama ću se koncentrisati da im prenesem ono što znam na mnoge načine. Probaću da naučim nešto, ali znam već da će biti teško jer je srpski težak jezik, a i razlikuje se dosta od italijanskog.“

Santaneli je u braku sa odbojkašicom Monikom de Đenaro, koja je pozdravila njegovu odluku da napusti Koneljano i preuzme Srbiju.

“Ona je podržala moj izbor, ona me je čak pogurala da probam sa Srbijom, jer je u njoj prepoznala veliki potencijal i mislila je da ovo može biti odlična prilika za mene da bih stigao tamo gde sam želeo. U momentu kada sam prihvatio ponudu, onda je počela da se brine jer, ako je u prošlosti i imala šanse da me pobedi, sada će joj biti teže”, iskren je bio Santareli.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka