Pratite nas

Miks

Sanja Vukašinović za SportFem: Igrala sam se samo sa barbikama, puške i pištolji me nisu zanimali

Sanja Vukašinović za SportFem: Igrala sam se samo sa barbikama, puške i pištolji me nisu zanimali
Sanja Vukašinović

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Sanja Vukašinović nije od malena ludela za pištoljima i oružjem! U intervjuu za SportFem ova talentovana sportistkinja otkriva da su je zanimale isključivo barbike jer je bila prava nežna devojčica. Ljubav prema pucanju osetila je tek sa 15 godina i od tada kundak nije ispuštala iz ruku. Zbog toga je Srbiji donela bronzu sa Svetskih vojnih igara koje su održane u Kini, nedavno je osvojila srebrnu medalju na takmičenju Velika nagrada Osijeka, a dominirala je i na “Dunav kupu” u Mađarskoj. Kako stvari stoje, verovatno će se i sa Olimpijskih igara u Tokiju vratiti sa medaljom.

Šta je to što steljaštvo izdvaja od drugih sportova i zbog čega si ti odlučila da život posvetiš ovom sportu?

„Iako naizgled miran, streljaštvo je sport u kom se najveća borba odvija u glavi. Takav izazov, gde morate da kontrolišete emocije do savršenstva, za mene predstavlja suštinu mog sporta i veštinu koju ću uvek moći da primenim i van strelišta.”

Bila sam klasična devojčica. Puške i pištolji me do 15. godine nisu mnogo zanimali

Da li si se kao dete igrala lutkama i barbikama ili si od dečaka krala puške i pištolje?

“Igrala sam se samo sa lutkama! Bila sam klasična devojčica. Imala sam mnogo barbika, sve sam ih čuvala, čak sam im pravila odeću na mašini za šivenje, šminkala ih, farbala kosu…. Puške i pištolji me do 15. godine nisu mnogo zanimali.”

Kako si se uopšte zaljubila u oružje?

“Kad sam na svoje i iznenađenje drugih već na prvom treningu bila veoma precizna. Mnogo mi se dopalo streljaštvo jer je bilo drugačije od svega što sam probala.”

A kako je došlo do toga da uopšte odeš na prvi trening, kada te puške i pištolji pre toga nisu zanimali?

“Prvi put sam na trening otišla sa drugaricama iz škole, koje su trenirale, a to je bilo na raspustu između osmog razreda i srednje škole. One su stalno pričale o pucanju, takmičenjima na koja idu, kampovima i iz njihove priče zvučalo mi je zanimljivo.”

Kako su reagovali članovi tvoje porodice, prijatelji, profesori kada su saznali za tvoju novu strast?

“U početku su bili zabrinuti, jer sam bila doslovno opterećena pucanjem. Sećam se da je razredni iz srednje škole govorio da što pre moram da se opametim, jako se brinuo što sam zbog sporta izostajala iz škole. Ali, uz mnogo truda sve je bilo u redu, i nakon nekog perioda svi smo, porodica, škola i ja shvatili streljaštvo kao jednu od najvažnijih stvari u mom životu.”

Predstavljaćeš Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kako si se osećala kada si shvatila da si ispunila kvotu?

“Kvotu sam iščekivala nekoliko meseci pre nego što sam je ostvarila. I pre Evropskih igara, gde sam uzela kvotu, imala sam tri velika takmičenja na kojima sam bila vrlo blizu. Osetila sam veliko olakšanje jer su nijanse odlučivale, a sreća je bila na mojoj strani”

Šta očekuješ od Olimpijskih igara?

“Očekujem pre svega jedinstveno iskustvo. Takmičenje će se odvijati bez publike, u specijalnim uslovima – nisam do sada iskusila tako nešto. Medalju želim i radim na tome da svoje želje ostvarim. “

Studiraš psihologiju. Da li ti ono što naučiš na fakultetu pomaže da ostaneš mirne glave kada pucaš?

“Psihologija me je zainteresovala još tokom srednje škole, ali na fakultetu nema mnogo priče o psihologiji koju učimo u gimnaziji. Rad sa psihologom mi pomaže da ostanem mirna u svakoj situaciji, na strelištu kao i van njega.“

Po čemu najviše pamtiš učešće na Svetskim vojnim igrama?

“Po odličnoj hrani! Obožavam Kinu kao zemlju, bila sam dva puta i najbolje gastronomske uspomene imam odatle. Takmičenje je bilo sjajno organizovano, bili smo smešteni u divnom stambenom kompleksu, poput olimpijskog sela, specijalno izgrađenom za potrebe tog takmičenja. Pored hrane i izuzetnog gostoprimstva pamtim to takmičenje, naravno, po bronzanoj medalji u Olimpijskoj disciplini.”

Na društvenim mrežama pohvalila si se novim roze kundakom. Hoćeš li njega nositi na Olimpijskim igrama?

“U pitanju je jedinstven kundak popularnog proizvođača oružja Walther. Jako pazim da se boje koje nosim slažu, a trenutno ostatak opreme koju koristim imam u crvenoj boji – tako da će roza puška sačekati još malo. “

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks