Pratite nas

Fudbal

Salima Mukasanga ispisala istoriju: Prva žena sudija na Afričkom kupu nacija

Ni Muhamed Salah, ni Sadio Mane, ni Rijad Marez… Prva zvezda Afričkog kupa nacija je Salima Mukasanga, prva žena sudija u istoriji ovog takmičenja. Devojka rođena pre 33 godine u Ruandi bila je četvrti arbitar na utakmici prvog kola afričkog šampionata u kojoj su se sastale selekcije Gvineje i Malavija (1:0).

Salima je najcenjeniji ženski sudija u Africi, pa je predstavljala „crni kontinent“ i na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine, a prethodno je više puta delila pravdu na utakmicama Svetskog prvenstva za žene, Afričkog kupa za žene i ženske Afričke lige šampiona.

„Pokazaćemo svetu da i mi žene možemo da sudimo mečeve na najvišem nivou. Pravila igre su ista za sve, sad na Afričkom kupu nacija koristimo i VAR, a imam već iskustvo sa Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara. To je odlična prilika za mene, ali i da odškrinem vrata svim drugim ženama. Želim da me podrže i druge žene, druge sudije i žene širom sveta, jer moramo da uradimo nešto za sebe. Mi smo spremne, pripreme su iste kao kod muškaraca, a imamo i hrabrosti da uspemo i da se dokažemo“, poručila je Mukasanga uoči prve utakmice na turniru.

Pored nje na kupu bi debitantski nastup trebalo da upišu Buhra Karbubi i Fatiha Jermumi iz Maroka i Karine Atemzabong iz Kameruna, ali on neće biti angažovane da vode utakmice, već kao pomoćne ili četvrte sudije.

Očekuje se da Salima do kraja nedelje dobije priliku da vodi jedan od mečeva.

„Veoma sam uzbuđena, veoma srećna i moram da priznam pomalo uplašena. Ovo je veliko je dostignuće, čast i velika priča, biti imenovana za prvu ženu sudiju na turniru. Mislila sam da su možda pogrešili sa mojim imenom, kada sam ga našla na spisku sudija, ali sada sam tu, znači da su videli nešto u meni, veruju u mene i ubeđeni su da mogu da odgovorim izazovu. Znam da sam sposoban, verujem sebi i verujem u ono što radim“, kazala je Mukasanga.

Podršku je dobila od šefa sudija AKN-a Edija Mejleta, koji je doneo konačnu odluku o tome koji će arbitri učestvovati na turniru.

„Zvaničnici meča izabrani su na osnovu njihovog iskustva, njihovih sposobnosti i njihove trenutne forme. Samo najbolji zvaničnici biće ovde na ovom izvanrednom događaju“, poručio je Mejlet.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal