Pratite nas

Ostali Sportovi

Ruska klizačica pozitivna na doping!?

Mlada ruska klizačica Kamila Valijeva, članica tima koji je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, bila je pozitivna na dopingu testu.

Kako je preneo ruski list RBC, ona je koristila nedozvoljeni lek trimetadizin, koji se koristi za anginu pektoris.

Valijeva, za sada, nije suspendovana jer ima manje od 16 godina i ne podleže pravilima Svetske antidoping agencije, situacija je konfuzna i čeka se konačna odluka.

Valijeva je uprkos tome trenirala danas u Pekingu, nekoliko sati posle vesti da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu. Uzorak je navodno dobijen pre nego što je 15-godišnjakinja u januaru osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Talinu.

Ona je na Igrama u Pekingu osvojila zlato u timskoj konkurenciji, a postala je i prva klizačica u istoriji koja je izvela potpuni četvorostruki skok na ZOI.

Njeno pojavljivanje na treningu implicira da tamošnji Savez ne prihvata odluku, a pozitivan rezultat na doping mogao bi da znači i oduzimanje zlatne medalje Rusiji.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams rekao je u sredu da je ceremonija dodele medalja u umetničkom klizanju odložena zbog „pravnih konsultacija“ sa upravnim telom tog sporta.

Valijeva je takođe veliki favorit i u pojedinačnom takmičenju, koje traje od 15. do 17. februara.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi