Pratite nas

Košarka

Revolucija: Britanci pokreću profesionalnu košarkašku ligu za žene u kolicima

Postaju profesionalke - reprezentativke Britanije

Odluka koja će promeniti istoriju sporta, naročito ženskog, ali i para-sporta generalno. Velika Britanija pokrenuće od sledeće godine prvu profesionalnu košarkašku ligu za žene u invalidskim kolicima. Biće to prva ženska profesionalna liga u svetu i prva profesionalna liga za para-sportiste u bilo kojoj disciplini na britanskom Ostrvu.

Sezona će trajati od januara do maja 2022, sa franšizama i sedištem u četiri univerziteta: Kardif Metropolitan, Lafboro, Istočni London i Vorčester. Liga će se sastojati od 60 odsto britanskih igračica i 40 odsto internacionalki.

„Biti deo grupe devojaka koje će popločati put Premijer ligi, iskrena da budem nikad nisam očekivala da će se to dogoditi. Pričali smo i ranije o tome, ali uvek je sve bilo na niovu želja i obećanja, a sad znamo da će sve da se dogodi uskoro. Naježim se od same pomisli na takvu ligu“, kazala je Sioban Ficpatrik, britanska reprezentativka u košarci u invalidskim kolicima.

Ostvariće joj se san – Sioban Ficpatrik

Velika Britanije izrasla je poslednjih godina u vodeću svetsku silu u ovom sportu. Ženski tim osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018, a onda i na Evropskom šampionatu naredne godine. Muškarci su na oba turnira bili prvaci.

Lisa Pirs, izvršna direktorka Britanskog saveza za košarku u invalidskim kolicima, istakla je da postoje dva izrazito jaka povoda za ovakav potez.

„Prvi je sve veći broj publike, koja želi da prati ovakve mečeve, a samim tim postaje veća „vidljivost“ ovog sporta. Druga namera je da se pozabavimo rodnom neravnopravnošću. Želimo da delujemo globalo, jer u mnogim zemljama žene su prinuđene da igraju u mešovitim timovima sa muškarcima, a tamo najčešće budu manjina i u podređenom položaju“, objasnila je Pirsova.

Procena je da je u svetu od aktivnih sportista koji se bave košarkom u kolicima trenutno 70 odsto muškaraca, a samo 30 odsto žena.

Ficpatrik kaže da će se pokretanjem profesionalne lige dogoditi jedna epska promena:

„Sad će da se piše i priča o nama. Nećemo biti samo neki ljudi koje viđate svake četiri godine. Više nas niko neće gledati i nazivati sportistima sa invaliditetom. Postaćemo jednostavno – sportisti.“

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka