Pratite nas

Atletika

PROPUŠTENA ISTORIJSKA ŠANSA: Ivana Španović bez medalje

ivana španović atletika

Jedna od najboljih srpskih atletičarki svih vremena Ivana Španović ostaja je bez medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ona je u finalu zauzela četvrto mesto.

Ono što najviše boli jeste podatak da je do zlatne medalje došla Nemica Malajka Mihambo skokom od sedam metara! Isto onoliko koliko je Ivana skočila u kvalifikacijama iz drugog pokušaja i kao prvoplasirana izborila finale.

Srebrna medalja pripala je Amerikanki Britni Ris skokom od 6,97 metara, a bronzu je u Nigeriju odnela Ese Brume takođe skokom od 6,97 metara.

Španovićeva je u prvoj seriji skočila 6,71, a već u drugoj ostvarila je najbolji učinak u finalu – 6,91 metara. Taj skok ju je odveo na četvrto mesto i tu je ostala sve do kraja. Skakala je još do 6,84, pa prestupila, u pretposlednjoj rundi je debelo podbacila sa 6,63, a finalni skok je takođe bio – nedovoljan (6,72).

Podsećanja radi, na prethodnim Igrama u Tokiju Amerikanki Tijani Bartoleti za zlato je bio potreban skok od 7,17, dok je Britni Ris dobacila do 7,15. Ivana je tad bila bronzana sa 7,08 metara.

Svaki Španovićkin skok u Riju bio je bolji od najboljeg u Tokiju.

Poslednji put je za zlatnu olimpijsku medalju bio dovoljan skok ispod sedam metara 2000. godine u Sidneju, a tad je trijumfovala Nemica Hajke Dreksler skokom 6,99 metara.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika