Pratite nas

Fudbal

Prekinule meč u znak solidarnosti sa zlostavljanim fudbalerkama (VIDEO)

Fudbalerke koje nastupaju u najjačoj američkoj NWSL ligi nakratko su u sredu uveče prekinule utakmicu kako bi se solidarisale sa devojakama koje su optužile trenere za seksualno zlostavljanje.

Naime, u Americi je kratko bio prekinut šampionat, jer je više igračica optužilo proslavljenog trenera Pola Rajlija za seksulano uznemiravanje i zlostavljanje.

Sa američkih terena zato je sinoć poslata veoma moćna i emotivna poruka. Sve tri utakmice koje su bile na programu u sredu prekinute su u šestom minutu kad su se devojke iz Vašingtona Spirita i Gotama, zatim Severne Karoline i Luizvila, kao Portlanda i Hjustona zagrlile na centru igrališta i tako stajale jedan minut u tišini. Neke su čak bile na ivici suza, a navijači su na svim stadionima dugim aplauzom dodatno ohrabrili devojke.

Severna Karolina otpustila je selektora Engleske Pola Rajlija nakon optužbi da je zlostavljao devojke, mada je on te optužbe odbacio. Komesar lige Lisa Berd dala je ostavku, ali nijedan od tih poteza nije stišao buru u SAD.

Portland Torns, klub čiji je trener ranije bio upravo Rajli, objavio je u sredu da je generalni direktor Gejvin Vilkinson stavljen na administrativno odsustvo. Rukovodstvo Tornsa se prethodno izvinilo zbog nedostatka transparentnosti nakon što je još 2015. primilo žalbu na Rajlijevo ponašanje.

Udruženje igračica NWSL-a izdalo je saopštenje u kojem se između ostalog kaže:

„Igračice će se solidarno zagrliti na centru igrališta na jedan minut u znak solidarnosti sa Manom Šim i Šinejd Fareli koje su čekale šest godina da njihova priča izađe na videlo, ali i svima onima koje su se dugo borile i čiji glas tek treba da se čuje. Pozivamo fanove da večeras sa nama ćute, ali vas molimo da ustanete, jer smo predugo prisiljavane da sedimo i ćutimo“.

Udruženje je takođe apelovalo na klubove da se „svaki trener, generalni direktor, predstavnik u Upravnom odboru i vlasnik dobrovoljno predaju nezavisnoj istrazi Udruženja igrača o zloupotrebi ponašanja“.

NWSL, američki fudbalski savez i FIFA sprovešće odvojenu istragu o svim navodima koji ovih dana drmaju SAD.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal