Pratite nas

Miks

Počinju Paraolimpijske igre Tokiju

Paraolimpijske igre u Tokiju zvanično će biti otvorene danas na svečanoj ceremoniji koja će se održati na Nacionalnom stadionu u Tokiju. Na Paraolimpijskim igrama učestvovaće oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja, koji će se nadmetati u u 22 sporta i 539 disciplina.

U svečanom defileu biće je i srpska delegacija od 21 člana, a srpsku zastavu nosiće paraatletičarka Saška Sokolov i parastrelac Laslo Šuranji, saopštio je Paraolimpijski komitet Srbije.

Srbiju u Tokiju predstavlja dvadeset sportista, koji će se nadmetati u stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i taekvondu.

Srpski paraolimpijci do sada su osvojili tri medalje u Pekingu, pet u Londonu i devet u Riju.

Idejni tvorac Paraolimpijskog ;pokreta je neurolog Ludvig Gutman, Nemac jevrejskog porekla koji je 1939. godine sa porodicom pobegao u Veliku Britaniju. Pokret je nastao iz ideje doktora Gutmana da uvede sportske aktivnosti kao deo programa za rehabilitaciju u Centru za povrede kičmene moždine u Stouk Mandevilu u Velikoj Britaniji, 1944. godine.

Preteča Paraolimpijskih igara su Stouk Mandevilske igre, koje su prvi puta održane 1952. godine, dok su prve Paraolimpijske igre održane 1960. godine u Rimu i na njima su se održala takmičenja u šest disciplina – atletici, plivanju, košarci, stonom tenisu, mačevanju i streličarstvu, na njima je učestvovalo oko 400 sportista iz 23 zemlje.

Od 1960. godine se Paraolimpijske igre održavaju svake četiri godine, a od 1988. godine se održavaju odmah nakon Olimpijskih igara u istoj zemlji.

Organizacijom paraolimpijskih igara se od 1984. do 1989.godine bavio Međunarodni koordinacioni komitet, a od 1989. nacionalni paraolimpijski komiteti su udruženi u Međunarodni paraolimpijski komitet, čije je sedište u Bonu u Nemačkoj.

Paraolimpijski komitet Jugoslavije je osnovan 1999. i svoje je ime menjao u skladu sa promenama imena države, najpre u Paraolimpijski komitet Srbije i Crne Gore i konačno u Paraolimpijski komitet Srbije.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks