Pratite nas

Fudbal

Pobedila tumor i zaigrala posle dve godine!

Fudbalerke Barselone savladale su koleginice iz Atletiko Madrida 7:0 u meču Superkupa Španije, ali na kraju utakmice igračice oba kluba zajedno su slavile – pobedu Virdžinije Toresilje.

Članica Madriđanki odigrala je prvu utakmicu pošto je pobedila tumor na mozgu, s kojim se borila skoro pune dve godine. Trener Atletika Oskar Fernandez u 85. minutu, pri vođstvu Katalonki 6:0, rešio je da na teren pošalje Toresilju. Sve je stalo na trenutak i reprezentativka Španije dočekana je ovacijama, kako s publike, tako i od koleginica na terenu.

Kad je sudija odsvirao kraj meča, fudbalerke Barselone zatrčale su se ka Toresilji i podigle je na rukama bacajući je uvis. Bio je to veoma emotivan trenutak kojim su aktuelne šampionke iskazale poštovanje i divljenje prema Virdžniji, ali i želju da zajedno s njom proslavu veliku životnu pobedu, neuporedivo važniju od one izvojevane na samom terenu.

“Dve godine pošto su mi saopštili da više neću igrati fudbal, ja sam bila na terenu protiv Barselone. Veoma je lepo odigrati utakmicu posle toliko vremena i to mi je najveća nagrada, bez obzira na rezultat. Srećna sam! Hvala Atletiku, uradio je lepu stvar i kroz ceo ovaj težak period bio je tu za mene. Hvala i devojkama iz Barselone. Najvažnije je biti čovek i ovakve situacije pokazuju da nije važno ko nosi koji grb ili boju na dresu. Ovo je samo početak, sve dalje što se bude dešavalo biće samo napredak za mene”, rekla je heroina španskog fudbala.

Virdžiniji Toresilji (27) konstatovan je tumor na mozgu u maju 2020. godine. Ispostavilo se da je poslednju utakmicu pre velike pauze odigrala 11. marta 2020. za nacionalni tim Španije u pobedi nad Engleskom 1:0 na turniru u SAD. Nekoliko dana ranije je nastupila i za Atletiko u pobedi 3:0 nad Real Sosijedadom. Po završetku međunarodnog turnira za reprezentacije u SAD usledio je prekid nacionalnog šampionata u Španiji zbog pandemije korona virusa.

Dva meseca kasnije zbog učestalih i sve jačih bolova u glavi, vratu i leđima podvrgnuta je ozbiljnim pretragama i pregledima, koji su potvrdili prisustvo tumora. Usledila je operacija 18. maja, a još pre serije hemoterapije, Virdžiniji su doktori saopštili da je njena karijera profesionalne fudbalerke i uopšte profesionalne sportistkinje – završena.

Onda su joj u martu 2021. godine dozvolili da se posle godinu dana mirovanja vrati laganim treninzima, ali je ubrzo usledio novi šok. Njena majka je posle saobraćajne nesreće ostala u kolicima.

Ni to nije bio udarac posle kojeg je Toresilja bacila peškir i potpisala predaju, već je poput vrednog mrava nastavila da vredno radi iz dana u dan, praveći svakog dana male korake, koji su na kraju rezultirali fantastičnim uspehom.

Prvi put se u protokolu za utakmicu našla u sredu, kad je Atletiko Madrid savladao Levante sa 3:2 u polufinalu Kupa, ali je čitav meč odgledala s klupe.

I onda danas, tačno 683 dana posle onog meča Španije i Engleske, posle tačno godinu dana, 10 meseci i 13 dana, Virdžinija je ponovo zaigrala fudbal!

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal