Pratite nas

Ostali Sportovi

Plaši se mora, alergična je na hlor, ali želi olimpijsko zlato u plivanju

freja anderson plivačica

U svetu plivanja ime Freja Anderson (20) izaziva strahopoštovanje. Britanka je aktuelna evropska i svetska šampionka i jedna od favoritkinja da se u Tokiju okiti olimpijskim zlatom.

Ali je Freja čudna zverka. Ona je verovatno jedina plivačica na svetu koja se plaši da pliva u moru i koja je alergična na hlor! Iako je svakodnevno, više puta dnevno, u vodi u kojoj je razređeni hlor.
Određena vrsta hlora mi izaziva alergije na koži. Četiri puta sam išla na testiranja i sva četiri puta je ta dijagnoza potvrđena. Prvo je bila alergija, pa se pojavila gljivična infekcija, a onda i ekcem. U nekim bazenima mi to bukne i jako je bolno. Traje po četiri-pet dana, ali već sam se pomirila s tim, iako tako nešto nije baš idealna stvar za plivača“, ispričala je Andersonova za Dejli Mejl.

Nije to jedina neobičnost kod mlade šampionke. Ona mrzi otvorenu vodu!
Ne podnosim more, reke, jezera. Ne bih umočila nogu u njih ni da mi plate. Kada smo na odmorima, svi plivači ovog sveta ne mogu da dočekaju da odu na more, ali ja nikada ne bih zaplivala u njemu. Plašim se svega što ima u moru, čak i riba. Moj nekadašnji trener i najbolji prijatelj obožavaju da plivaju u moru, a meni nije jasno kako mogu. Ne mogu ni u mislima da podnesem tako nešto“.

Frejina želja je da na Igrama u Tokiju osvoji zlato na 400 i 800 metara slobodnim stilom, baš kao njen idol Beki Adlington na OI u Pekingu 2008. godine.
Ona mi je bila uzor. Ne sećam se Pekinga, ali se sećam Igara u Londonu 2012. godine. Ona je bila simbol žesnkog dela britanskog tima. Kada smo u školi pričali o svojim idolima, ja sam pričala o Beki. Kada smo se upoznale, osećala sam se kao pravi fan, tražila sam da se slikamo zajedno. Sada kada se sretnemo, to je već prijateljsko druženje“, kaže Freja Anderson.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi