Pratite nas

Atletika

Otkriven dizajn medalja za SP u atletici u Beogradu

Foto: Srpski atletski savez

Pred nama je Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. koje će ugostiti grad Beograd. Preko 1.000 najboljih atletičara i atletičarki na planeti će se takmičiti za 96 medalja u 24 finala tokom trodnevnog takmičenja koje počinje 18. i završava se 20. marta 2022. godine.

Pridajući čast glavnom gradu Srbije, zlatne, srebrne i bronzane medalje SP u atletici 2022. su dizajnirane sa znamenitostima Beograda: spomenik Knezu Mihailu, Beograđanka, Saborna crkva, Pobednik sa Kalemegdanske tvrđave, Most na Adi, kao i obeležjem atletske staze, što zajedno označava dubinu srpske kulture i bojno polje takmičenja.

Medalja je simbol i cilj svakog sportiste. Predstavlja sve godine znoja, teškog rada, težnje i upornosti, koje su potrebne da bi je osvojio. Tako da i dizajn medalja mora da bude specijalan kao i uspeh njihove pobede. Naš, lokalni organizacioni komitet u Beogradu, uradio je sjajan posao u kreiranju medalje koje će atletičari šampioni sveta 2022. ponosno nositi kao trajan podsetnik njihovog posebnog trenutka u karijeri.

Prve zlatne, srebrne i bronzane medalje će se osvojiti samo nekoliko sati nakon što Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. počne, već prvog dana u disciplini troskok.

Medalje su u obliku kruga veličine Fi80, teške 270 grama, debljina je 14 milimetra.

Osim medalja, traka za pobedničke medalje takođe ima dizajn koji inspiriše sportiste I dizajnirana je da prikaže emociju uspeha. Na njima se nalaze motivi ćilima koji su nastali u Srbiji i koji su tkanina prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dakle predstavljaju večnost kao što su i medalje koje kada se jednom “rode” ostaju za vekove vekova uz ime onog ko ih je na sportskom takmičarskom polju “istkao”. Motivi srpskih ćilima su jedinstveni, postoji ih čak 95 i predstavljaju stare simbole magičnog značenja, a mogu se čitati kao azbuka slika. Šare koje krase trakice naših medalja imaju simboliku da daju dodatnu snagu moć I energiju, a to su osobine koje treba da krase I svakog sportistu.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika