Pratite nas

Miks

Nataša Janković: Prvi utisci u Pekingu su sjajni

Šef Misije Srbije za Zimske olimpijske igre Peking 2022, Nataša Janković, za sajt Olimpijskog komiteta Srbije iznela je svoje prve utiske nakon provedenih 24 sata u Olimpijskom selu.

Prethodnica naše Misije stigla je u Peking kako bi pripremila sve neophodne pojedinosti za boravak Marka Vukićevića i Nevene Ignjatović na Zimskim olimpijskim igrama.

Naša Misija je iskoristila prvih 24 sata boravka u Olimpijskom selu da realizuje sve pojedinosti oko prijema našeg smeštaja u Olimpijskom selu, zakazivanja prvih treninga i formiranja našeg prostora za boravak i oporavak sportista u okviru Misije Olimpijskog komiteta Srbije.

U Olimpijskom selu se nalazite 24 sata. Kakvi su Vaši prvi utisci o Olimpijskom selu?

Prvi utisci o Selu su sjajni. Selo je novoizgrađeno i ima sve što je potrebno za funkcionisanje. Smeštaj je odličan i apartmanskog tipa. Smešteni smo u istoj zgradi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom i Belgijom. Selo funkcioniše kao mali gradić sa teretanom, fitnes centrom, rekreativnom zonom, glavnim restoranom sa različitim kuhinjama sveta… sve radi 24 časa dnevno. Za sada sve izgleda odlično i uslovi su sjajni“.

Kako je prošla procedura dolaska na aerodromu? Da li je bilo problema?

Procedura na aerodromu je malo duže potrajala, ali je sve organizovano perfektno. Po izlasku iz aviona smo morali da pokažemo QR kodove, što bi značilo da smo obavili sve što je potrebno za ulazak u Kinu i zatvoreni sistem igara. Nakon toga smo išli na PCR testiranje u skladu sa protokolima MOK – a i Organizacionog komiteta, a nakon toga smo išli da preuzmemo prtljag. Sa aerodroma su nas autobusima prevezli do Olimpijskog sela Janđing i za to nam je bilo potrebno oko dva i po sata. Sve je teklo po planu i ukoliko je i bilo problema, volonteri i zaposleni u Organizacionom komitetu su se potrudili da sve prođe besprekorno“.

Da li ste zadovolni smeštajem našeg Tima u Olimpijskom selu?

Smeštaj je odličan. U pitanju su novi kompleksi koji su izgrađeni u okviru Sela. Smeštaj je apartmanskog tima sa dvokrevetnim sobama i zaista je prijatan, planinski ambijent. Smešteni smo u zgradi koja ima jako lep pogled na planine. Postoji jedan prostor na samom ulazu gde sportisti mogu da provode slobodno vreme. Svi se trude da se ispred ulaza druže, odigraju neke društvene igre i već je prilično dinamično. Već sada se puni i naša zgrada sa stanovnicima“.

Da li ste imali prilike da obiđete staze na kojima će biti takmičenja?

Mi, na žalost, još nismo imali prilike da odemo do staza, obzirom da se bavimo logistikom i postavljanjem Misije. Staze su sjajno pripremljene. Ovde trenutno nema dovoljno snega, ali su se organizatori potrudili da iskoriste prirodni sneg, odnosno onoliko koliko ga ima i da uz veštački sneg naprave fenomenalne staze koje su po svim standardima. Markovi utisci su da su ovo možda i najbolje staze koje je do sada video na Olimpijskim igrama. Obzirom da su ovo njegove treće Olimpijske igre, sigurna sam da njegovo mišljenje u tom smislu mnogo znači. Trenutno ovde pada sneg, tako da se nadamo da će se zabeleti i ovaj deo u kojem smo mi smešteni i koji je na nešto nižoj nadmorskoj visini, te da će i ovde biti prava zimska atmosfera. Inače se od Sela do staza putuje gondolom nekih 45 minuta i verujemo da ćemo i mi imati ovih dana prilike da obiđemo staze za trening i takmičenje“.

Kakvo je zdravstveno stanje u našoj Misiji?

Zdravstveno stanje je odlično. Sve je u najboljem redu. Marko je imao svoj prvi trening. Odlično se oseća. Odradio je i svoj prvi trening „na suvom“, tako da za sada sve teče po planu“.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju za samo pet dana ceremonijom otvaranja na Nacionalnom stadionu u Pekingu. Našu zastavu na ceremoniji otvaranja nosiće Marko Vukićević.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks