Pratite nas

Miks

Najbolja srpska biciklistkinja: Sanjam titulu šampionke sveta

Najbolja srpska biciklistkinja: Sanjam titulu šampionke sveta
Jelena Erić

Jelena Erić je najbolja srpska biciklistkinja i članica čuvenog španskog tima Movistar. Svojevremeno je bila osma na svetu u juniorskoj konkurenciji, a danas kao seniorka briljira na najvećim svetskim trkama gde osvaja medalje.

Najveći uspeh ostvarila je na Trci oko Muskrona, gde je zauzela drugop mesto, a nedavno je bila ključna figura u pobedi klupske koleginice Holanđanke Anemik van Vlejten u Trci oko Flandrije.

Nema trenutno nikog iz Srbije, ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji, ko je uspešniji od nje u biciklizmu, bufdući da je član jedne od najkvalitetnijih i najbolje organizovanih ekipa u Evropi.

“Imam priliku da u ekipi Movistara treniram sa bivšim profesionalcem Karlosom Himenezom i to je za mene bio veliki korak napred. Imam 25 godina, ali osećam da još imam prostora za napredak. Znam odakle dolazim i sa specifičnijim treningom, koji sada radim, znam dokle mogu da stignem. Kada sam počela, imala sam viziju, znala sam dokle mogu da doguram i sad idem ka tome”, kaže Erićeva za portal “Cyclingtips”.

Takmičenje na vrhunskom niovu i rad sa vrhunskim stručnjacima otvorili su još oči.

„U početku sam mislila da sam sprinter i još uvek imam taj zamajac, ali sada sam bolja i u penjanju. Ja sam snažna, ali i mala i lagana. Danas mi se više sviđaju visinske trke.”

Biciklizam nije baš prvi izbor kad neko u Srbiji reši da se bavi sportom, ali Jeleni je bilo suđeno da završi “na dva točka”.

„Moj brat je vozio u biciklističkom klubu mog ujaka. Pridružila sam mu se u brdskim vožnjama. Moj ujak je rekao da bi trebalo da se priključim klubu, ali imala sam samo jedan baš stari bicikl. Na okviru je imao menjače, ali nisam znala za ništa bolje. Zbog toga još više cenim svu sjajnu opremu koju sada dobijamo.“

Jelna Erić je rođena 1996. godine, ali tvrdi da je osetila posledice rata u bivšoj Jugoslaviji, kao i bombardovanja naše zemlje 1999. godine.

Zbog teškog života u otadžbini napustila je Kraljevo i preselila se u Španiju.

“Kad sam odrasla u Kraljevu, rat je još uvek bio deo svakodnevnog života. Mogli ste to videti svuda oko sebe. Nažalost, to još uvek možete da vidite, a Srbija se još uvek nije podigla na noge. Svi mi iz Srbije imamo taj borbeni duh i za mnoge se i dalje čini kao da su u režimu preživljavanja. Napustila sam Srbiju i sada živim u Španiji, ali kad se vratim, čini mi se kao da se vraćam u prošlost. Situacija u Srbiji za mene ništa ne menja. Ja volim svoju zemlju. To je jaka veza. Kod kuće imam mnogo prijatelja sa fakulteta i prijatelja iz biciklizma koji mi pružaju veliku podršku.“

Jelena je diplomirala arhitekturu uporedo s osvajanjem pet državnih titula u drumskim trkama i četiri titule u vožnji na hronometar. Njena jedina pobeda u međunarodnim okvirima bila je “BeNeLadies Tour 2019”.

Erićeva je danas važan vozač u timu Movistar, kojem se pridružila 2020. Španski tim se dodatno pojačao kad su se pridružile Anemik van Vlejten, kao i Ema Norsgard, koja je izrasla u takmičarsku svetske klase.

“Promenio se naš stav pre trke. Sa Anemik i Emom možemo da koristimo različite strategije. Dovođenje Eme daje nam šansu da pravimo timske uspehe. Ona je eksplozivnija od mene.“

Njene koleginice će naredne trke između ostalog koristiti kao pripremu za Olimpijske igre u Tokiju, gde Jelena nažalost neće učestvovati. Rok za kvalifikacione bodove bio je pre skoro dve godine kada ona nije bila među top sto takmičara kao sad.

Međutim, predstavljaće Srbiju na Svetskom prvenstvu, koje će biti voženo u Flandriji u drugoj polovini septembra.

„Biću sama u toj trci jer imamo samo jedno startno mesto. To znači da neću moći da koristim poteze kao sad i moraću da se trkam pametno. To nije poput uobičajene taktike koju bismo imali kao tim Movistar. Za mene je najveći san da postanem svetski šampion.“

Erićeva će nastaviti da se razvija sa timom Movistar još najmanje dve sezone, jer njen ugovor traje do kraja 2023. Budući da je njen tim učesnik Svetskog tura, tako i Jelena ima pravo na minimalnu mesečnu platu.

“To je velika stvar i ogroman napredak za ženski biciklizam. U isto vreme to znači da si biciklista sa punim radnim vremenom i da moram da gledam trke kako bih se popravila, analizirajući ih. Gledam sve trke pojedinačnih vozača i učim iz toga.”

Jelena tečno govori španski, ali ne zbog života u Španiji ili zbog toga što je član Movistara.

“Ne! Naučila sam iz serije “Seranovi”, koju sam gledala na televiziji dok sam trenirala u Kostariki. Imam talent za jezike pa sam naučila vrlo brzo. Volim španski, Španiju i ovaj tim. Muškarci i žene su potpuno jednaki i baš je lepo biti deo toga.“

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks