Pratite nas

Ostali Sportovi

MOK: Podržaćemo istragu, ako Peng Šuai to bude htela

šuai peng

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podržaće kinesku teniserku Peng Šuai ukoliko ona zatraži istragu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv bivšeg kineskog vicepremijera Žanga Gaolija, porčio je danas predsednik MOK Tomas Bah.

„Ako Peng Šuai želi istragu o ovim optužbama, naravno da ćemo je podržati. Međutim, to mora da bude njena odluka, to je njen život, to su njene optužbe. Podsetiću vas da smo u međuvremenu imali i „povlačenje optužbi“, rekao je Tomas Bah uoči sutrašnjeg otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Predsednik MOK-a je takođe potvrdio da će se sastati, ne precizirajući datum, sa teniserkom i da će ona ući „u zatvorenu petlju“ u kojoj moraju da se nađu svi učesnici ZOI (sportisti, treneri, mediji ili čelnici), kako bi se sačuvali od širenja virusa.

„To nije samo znak poštovanja, to je neophodnost, poštovati je, slušati je i znati kako ona vidi ovu situaciju i kako želi da živi svoj život. To je ono što pokušavamo da otkrijemo korak po korak. Nastavićemo naše razgovore i bolje ćemo znati kako se ona oseća fizički i psihički kada se lično sretnemo“, insistirao je šef MOK-a.

On je, inače, već razgovarao putem video konferencije sa Peng Šuai dok je čitav slučaj u vezi s navodima o silovanju bio „vruć“.

„Ovi razgovori (video konferencijski pozivi) ne mogu zameniti lični sastanak. Iz onoga što nam je rekla znamo da živi ovde u Pekingu, nagovestila je da ima punu slobodu kretanja i da provodi vreme sa porodicom i prijateljima“, rekao je Bah.

Peng Šuai je početkom novembra optužila bivšeg visoko pozicioniranog kineskog političara da ju je prisiljavao na seks tokom veze koja je trajala nekoliko godina. Nakon što su ovi komentari na društvenim mrežama brzo izbrisani sa kineskog interneta, Peng Šuai, nekadašnja prva teniserka sveta u dublu, nestala je bez traga. Sve dok video-konferencijom nije razgovarala sa Tomasom Bahom.

Igračica se od tada pojavljivala samo na video snimcima na kojima se vidi kako prisustvuje sportskim događajima, ali nijedan od tih snimaka i navodno njenih saopštenja nije umanjio sumnju i bojazan da ona zapravo nema slobodu kretanja i izražavanja i da je u nekom vrstu staklenog zvona gde se strogo kontroliše svaki njen pokret.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi