Pratite nas

Ostali Sportovi

MOK dao zeleno svetlo za Čajkovskog: Prvi klavirski koncert umesto himne

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamenu za himnu Rusije na ceremonija dodela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen„, rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud (CAS) rešio je spor između Svetske antidoping agencije (SADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA), presudivši da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom u velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao ni da koriste ni državni grb ni himnu.

Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnike i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu “, dodao je Pozdnjakov.

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi „Katjuša“, najpopularnija ruska pesma tokom Drugog svetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pesma ne može koristiti umesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Letnje olimpijske igre u Tokiju održaće se između 23. jula i 8. Avgusta.

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara 2022.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi