Pratite nas

Košarka

Marina prestigla Željka, Karija i profesora Acu, ispred nje još samo Duda

marina maljković

Odavno se Marina Maljković zlatnim slovima upisala u istoriju srpske košarke, ali novim zlatom na Evropskom prvenstvu u Valensiji samo tu lestvicu podiže još više.

Posle zlata na kontinentalnoj smotri 2015. godine, taj podvig je ponovila i ovog leta. Pod njenim vođstvom srpske reprezentativke su osvojile i bronzu pre dve godine na prvenstvu Evrope, dok su do bronzane medalje došle i na Olimpijskim igrama u Riju (2016).

Kako piše Mozzart Sport, više evropskih zlata od selektorke ženske reprezentacije uspeo je sa državnim timom Srbije i nekadašnje Jugoslavije da osvoji samo Dušan Ivković. On je na krovu Evrope bio u tri navrata: 1989, 1991. i 1995. godine. Pritom je osvojio i srebro 2009. godine u Poljskoj.

Marina Maljković: Pustiću ih jednu noć da proslave, a onda „operacija Tokio“

Sa drugom zlatnom medaljom na prvenstvima Evrope ostavila je iza sebe velikane poput Željka Obradovića, Aleksandra Nikolića i Svetislava Pešića. Popularni Žoc je 1997. godine osvojio zlato sa Jugoslavijom u Španiji, Nikolić 1997. godine u Belgiji, dok se zlatom 2001. godine u Turskoj okitio i Kari Pešić, s tim što je i kao selektor Nemačke 1993. godine bio na krovu Evrope.

Predvodeći reprezentaciju Jugoslavije, dva zlata je poput Marine na Evropskim prvenstvima osvajao još Mirko Novosel, kojem je to za rukom pošlo 1973. godine u Španiji i dve godine kasnije na domaćem terenu.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka