Pratite nas

Atletika

Marija Vučenović: Želim olimpijsku vizu

Marija Vučenović želi olimpijsku vizu
Marija Vučenović

Jedna od naših najboljih atletičarki, bacačica koplja Marija Vučenović, na Evropskom bacačkom kupu u Splitu ostvarila je lični rekord 62,25 metara i osvojila peto mesto. Zadovoljna je ostvarenim, ali i Marija i njen trener Feđa Kamasi poručuju da će u narednim nedeljama pokušati da dobace do olimpijske norme za Igre u Tokiju.

“Olimpijske norme su drastično povišene u poslednjih nekoliko godina. Za A normu za Olimpijske igre potreban je rezultat od 64 metra, koji je na najvećim svetskim takmičenjima dovoljan za prvih pet ili šest mesta, a vrlo često i za samu medalju. Organizatori OI na taj način žele da budu sigurni da neće biti više od 32 bacačice. Sreća je što je Marija uspela da baci ovakav rezultat, jer joj je on obezbedio “kartu” za neka naredna takmičenja i mitinge sa kojih se rezultati bolje boduju”, navodi Kamasi za novosadski portal 021.rs.


Vučenović takođe kaže da je prezadovoljna, kako rezultatom, tako i obezbeđnim učešćem na predstojeća još značajnija takmičenja.

“Nismo imali mnogo prilike da treniramo ove sezone. Zatvorili su Sajam gde inače bacamo, a kada smo otišli na pripreme, vreme nas nije služilo i morali smo mnogo da improvizujemo. Samim tim je ovaj rezultat još značajniji. Nadam se da ću uspeti da bacim normu od 64 metra, jer mi velika želja da učestvujem na Igrama.”

Marija je odrasla u Sremskoj Mitrovici, a bacanje koplja počela je da trenira sa 11 godina. Od početka je trenirala sa seniorskim kopljem, koje je teško 600 grama, a dobri rezultati u juniorskoj konkurenciji doneli su joj medalju na Svetskom prvenstvu.

Usledio je poziv sa Univerziteta na Floridi u SAD gde je želela da ode kako bi imala više prilike da trenira, ali i da se edukuje.

“Uslovi u Americi su takvi da je sportistima omogućeno i treniranje, ali i edukacija istovremeno. Da sam išla na fakultet u Srbiji, ne bi bilo to – to. Tamo sam završila engleski jezik i literaturu, a uporedo sam studirala i sociologiju, ostala su mi još dva predmeta”, priča Vučenović, koja se 2017. vratila u Mitrovicu.


I dalje je članica AK Srem, ali je u međuvremenu promenila trenera i počela da sarađuje s Feđom Kamasijem.

“Ubacili smo malo više teretane i to je dovelo do rezultata. Pazim više na ishranu i mislim da moje godine tek dolaze i imam osećaj da ću tek da pružam najbolje rezultate. Najviši ciljevi su nam bili vezani za narednu godinu, ali ovaj rezultat iz Splita menja stvari, tako da ćemo pokušati da iskoristimo ovaj zalet za plasman na Olimpijske igre”, naglašava Vučenović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika