Pratite nas

Košarka

Marija Veger kandidat za “Kuću slavnih”

Međunarodna košarkaška federacija objavila je danas listu kandidata za ulazak u FIBA Kuću slavnih u klasi 2022, a pored sedam proslavljenih košarkaša i košarkaških trenera iz Srbije nalazi se i jedna dama – Marija Veger Demšar.

Karijera rođene Novosađanke trajala je od 1964. do 1978. godine. Košarkom je počela da se bavi u novosadskom klubu Eđšegu. Već sa 19 godina od Novog Sada dobila je stan od 43 kvadrata.

Nakon toga je dugi niz godina igrala za Vojvodinu sa kojom je osvojila dve nacionalne titule. Sedam puta je bila najbolji strealc prve lige Jugoslavije. Posle odlaska iz zemlje igrala je još u Milanu u Italiji.

Bila je standardni član reprezentacija od sredine šezdesetih do kraja karijere, a sa Jugoslavijom je osvojila je dve srebrne i jednu bronzanu medalju na prvenstvima Evrope, a na ukupno 54 utakmice postigla 939 poena.

Posebno se istakla na Evropskom prvenstvu 1970. godine kada je na dve utakmice postigla čak 40 poena, a repezentacija Jugoslavije došla do bronzane medalje. Od reprezentacije se oprostila 1978. godine posle Evropskog prvenstva u Poljskoj kada je osvojena srebrna medalja.

foto: kss.rs

Bila je u braku sa nekadašnjim košarkašem a kasnije i košarkaškim trenerom Ladislavom Demšarom. Njoj u čast Vladimir Vujin je napisao knjigu “Kraljica igre”, koja je u stvari njena biografija.

Godine 2008. dobila je zlatnu značku Košarkaškog Saveza Srbije.

Pored Marije Veger Demšar kandidati za Kuću slavnih su treneri Željko Obradović, Božidar Maljković, Milan Ciga Vasojević, a od igrača Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević i Žarko Paspalj.

Do sada su najveću počast FIBA ulaskom u Kuću slavnih u Alkobendasu dobili Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (klasa 2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010), Zoran Slavnić (2013), zatim treneri Ranko Žeravica (2007), Dušan Ivković (2017), Svetislav Pešić (2020), kao i Bora Stanković (2007) i sudija Obrad Belošević (2007).

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka