Pratite nas

Rukomet

Marija Filipović: Karijeru nastavljam u Finskoj kod verenika

Marija Filipović: Karijeru nastavljam u Finskoj

Ništa više neće biti u Naisi! Dete Niša, dete poznatog rukometnog kluba iz “Čaira” i dugogodišnji kapiten Naise Marija Filipović rešila je da sa juga Srbije ode na daleki sever Evrope. Karijeru će nastaviti u Finskoj.

Oproštaj od Naise joj je teško pao, posle više od 10 godina provedenih u istom dresu, ali novi izazovi su pred Marijom i nema vremena da sad previše razmišlja o svemu što je prošla sa bivšim klubom.

Žal joj je jedino što tek završenu sezonu nije krunisala barem jednim domaćim trofejom.

“Što se tiče sezone, bila je veoma turbulentna. Kao što znate odmah na početku smo doživele šok smenom trenera Jovanovića i takve stvari se odraze na ekipu i negativno i pozitivno. Ambicije kluba su bile velike, ali nažalost nismo uspele da opravdamo očekivanja javnosti, a to je da donesemo bar jedan trofej. Ne mogu da kažem da sam nezadovoljna, s obzirom na to da sam se našla na spisku reprezentacije, ali završetak sezone mi ostavlja gorak ukus posle toliko godina provedenih u Naisi”, kaže Filipovićeva u razgovoru za SportFem.

Samo dan posle eliminacije u polufinalu plej-ofa Superlige Marija se zvanično oprostila od saigračica, jer planira da se oproba u inostranstvu.

“Da, tačno je da sam se oprostila od Naise, što mi je jako teško palo. Igračku karijeru, igrom slučaja, nastaviću u Finskoj, u klubu u kom moj verenik igra već petu sezonu. Klub se zove Rihimaki Koks i njegova muška ekipa već godinama pravi zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Ambiciozni predsednik Jari Vita želi da pored muške ima i žensku ekipu na istom nivou.”

Marijin verenik i uskoro suprug je Davor Basarić, reprezentativac Srbije i rođeni Nišlija koji je branio boje Železničara, Radničkog iz Kragujevca, Spartaka iz Subotice, a zatim se oprobao u Španiji pre odlaska u Finsku.

Kad se spoje dvoje vrhunskih rukometaša čini se da je izbor samo jedan – ili se u njihovoj kući stalno priča o rukometu ili se uopšte ne dotiču profesionalnih tema.

“Do prošle godine snalazili smo se zajedno i bilo je čak interesantno na koje načine smo uspevali da se viđamo, ali zbog ovih restrikcija izazvanih korona virusom prošla godina je bila izuzetno teška za oboje. Uskoro ćemo konačno živeti zajedno i jako sam srećna zbog toga. Sticajem okolnosti oboje se profesionalno bavimo rukometom, ali kao svaki normalan par pričamo o svemu, pa se i neka tema završi u rukometu. Naravno uvek se pratimo i podržavamo, međusobno savetujemo kako bi u našem poslu bili što uspešniji, bio to rukomet ili neka druga stvar.”

Marijine partije, profesionalan pristup obavezama i činjenica da je predvodila jednu od najboljih ekipa u zemlji, nisu promakli ni selektoru Srbije Urošu Bregaru. Pozvao je Filipovićevu na širi spisak za okupljanje i nekoliko treninga u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

“Tokom cele igračke karijere trenirala sam i davala sto odsto sebe na svakom treningu, utakmici… Tako ću samo da nastavim pa ćemo videti da li će to biti dovoljno za nešto više. Treninzi sa selektorom Bregarom su neko novo iskustvo za mene i potrudiću se da se što pre i bolje adaptiram na njegov sistem igre i na ono što on zahteva na terenu.”

Filipovićeva je ispratila i finalnu seriju plej-ofa Superlige Srbije u kojoj je Jagodina potvrdila dominaciju pobedom 2:0 nad Radničkim iz Kragujevca.

“Naravno, pogledala sam obe utakmice. Tokom cele sezone mogao je svako svakog da pobedi, što se i dešavalo. Jagodina važi za jednu od najboljih ekipa u Srbiji, ali je Kragujevac pravo iznenađenje ove sezone i zasluženo su se našle u finalu. Iskustvo Jagodine je presudilo u finalu. Što se tiče sledeće sezone nezahvalno je da govorim ko bi mogao da preuzme tron, zbog celokupne finansijske situacije i korone.”

Dojučerašnja kapitenka Naise i buduća članica finskog Rihimakija veoma je uspešna i van terena. Tako se nedavno pohvalila diplomom sa niškog Univerziteta.

“Što se tiče studija trenutno sam na doktorskim, a diplome kojima sam se pohvalila na instagramu bile su samo usputna stanica ka krajnjem cilju, a to je doktorant elektronskih nauka na Elektronskom fakultetu u Nišu. Da li je to moje opredeljenje za period po završetku igračke karijere? Svi mi znamo da je život veoma nepredvidiv, pa bih tako ostavila i malo prostora da možda posle igračke karijere ipak ostanem u rukometu”, poručuje Marija Filipović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Rukomet