Pratite nas

Košarka

Maljković: Uvek ću na takmičenja voditi 12 najspremnijih

Marina Maljković košarka Srbija
Marina Maljković (Foto: Starsport)

Selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković poručila je da će, kao i uvek, na naredna velika takmičenja voditi 12 najspremnijih košarkašica, bez obzira na njihova imena.

Košarkašice Srbije na Zlatiboru odrađuju pripreme za dva velika takmičenja, koja ih tokom leta očekuju, a to su Evropsko prvenstvo u Valensiji i Olimpijske igre u Tokiju, na kojima brane bronzane medalje.

Od 15. aprila počele su pripreme za dugo leto, kada je sa radom počela grupa mladih košarkašica, a Maljković je tada istakla da će to biti najkompleksniji period od kada je na selektorskoj poziciji.

Kompleksnost se ogleda u tome što je bilo potrebno isplanirati i sprovesti pripreme za dva velika takmičenja, koja se održavaju u razmaku od samo mesec dana. Uz to, tek danas ćemo imati prvi trening na kome ću na raspolaganju imati sve košarkašice. Sezone su bile duge, naporne i neobične zbog pandemije. Većina igračica nije imala ni dan odmora. I kada se sve to uzme u obzir, jasna je težina zadatka koji imamo pred nama“, rekla je Maljković u razgovoru za Tanjug.

Malo manje od mesec dana do početka EP sastav od 29 igračica koje konkurišu za oba takmičenja je kompletan.

Glavni problem je to što tek danas na raspolaganju imamo sve igračice, a dobar deo priprema je već prošao. Ipak, nema kukanja. Tu smo da radimo, da nadoknadimo sve to i da spremne dočekamo Evropsko prvenstvo. Svesne smo svega što šampionat u Valensiji donosi i zbog toga moramo biti spremne na sva iskušenja koja nas tamo čekaju“.

Sada kada se redovi reprezentacije kompletiraju, fokus će biti na uigravanju.

Očekuje nas serija pripremnih utakmica koje treba da nam pruže odgovore na brojna pitanja u smislu šta je to što treba da se popravi i na kom elementu u narednom periodu priprema treba posebnu pažnju da obratimo“.

Pripreme koje su u toku su malo atipične, pošto je Maljković dala mladim košarkašicama više prostora nego ikada da rade sa A timom reprezentacije.

Prvi put da sam rešila da mladim snagama ponudim više od mesec dana treninga i ulaska u naš sistem. Svima sam dala mogućnost da prođu prvo uvodni deo u Vizuri i komplet bazične pripreme na Zlatiboru. Moje misli ne idu samo ka Valensiji i Tokiju. Ja gledam mnogo dalje od toga i već sada radim ono što će našoj reprezentaciji koristiti 2024. ili 2028. godine. Što se tiče sastava za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, morate da shvatite jednu stvar – uvek se kod mene mesto u timu zaslužuje kvalitetom, predanim i vrednim radom, odnosom prema timu i dresu koji se nosi. Na svako prvenstvo i na svaku utakmicu uvek ću voditi 12 najspremnijih, 12 “najgladnijih”, onih 12 koje će u datom momentu imati sve one ključne osobine koje dobijaju meč“.

Srbija prvenstvo Evrope, na kome brani bronzanu medalju osvojenu 2019. godine, otvara 17. juna sa Italijom, sledi duel sa Grčkom, pa na kraju meč sa Crnom Gorom.

Ne pridajemo značaj rasporedu, kao što nikada nisam pridavala značaj samom žrebu. Razmišljam isključivo o onim stvarima na koje mogu da utičem, a to je igra našeg tima. Svaki protivnik od nas zaslužuje respekt, jer se sasvim sigurno nije našao na Evropskom prvenstvu slučajno. Moramo biti spremne i maksimalno koncentrisane na svakoj utakmici. Samo tako možemo da računamo na pozitivan rezultat“, zaključila je Marina Maljković.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka