Pratite nas

Košarka

Maljković: U rukama mi je maska, a želim da bude trofej

Maljković: U rukama mi je maska, a želim da bude trofej

Pobedili smo ogronnu ekipu Španije u meču koji će se prepričavati godinama, ali ništa još nismo osvojili i nećemo se time zadovoljiti, poručila je selektorka Srbije Marina Maljković.

Njene izabranice su u šokantnom četvrtfinalu, posle produžetka savladale “crvenu furiju” usred Valensije rezultatom 71:64. Rival u polufinalu biće Belgija, još jedan veliki favorit za trofej, a meč je na programu u subotu.

Španija je dvostruki uzastopni i aktuelni šampion Evrope i vlasnik ukupno četiri titule. Igrala je na domaćem terenu i imala nesebičnu pomoć sudija, koje su joj na kraju regularnog dela meča dale veštačko disanje i sramno poklonjenim penalima na sekund do kraja pogurale je do produžetka.

Tad su Marinine devojke dodale još jači gas i poput parnog valjka pregazile domaćina.

„Dovoljno smo pametne da shvatimo da u ovom trenutku nemamo ništa u svojim rukama. Imam samo masku. A to nije ono što želim u rukama. Dovoljno smo pametne da znamo da nemamo ništa. Gladni samo kao i prvog dana kada smo se okupili pre nekoliko godina, došli smo ovde i hoćemo medalju. Nećemo da nam ruke budu prazne, već hoćemo nešto mnogo lepše od ovih maski“, konstatovala je Maljković smireno posle utakmice.

Selektorka Srbije imala je samo reči hvale za domaćina, koji je bio jedan od pretendenata na zlatnu medalju.

“Devojke su te koje su davale koševe, one treba da slave… Pobedili smo ogromnu Španiju, veliku ekipu, koja igra sjajnu košarku. Po intenzitetu svi porede njihovo trčanje sa muškarcima. Stvarno smo uspeli da pobedimo ogromnu ekipu na njihovom terenu. I to u Valensiji, u gradu gde je Španija – Španija. Čestitam svim svojim košarkašicama”.

Maljkovićeva nije želela na konfereciji direktno da govori o situaciji koja se dogodilo 1,2 sekunde do kraja, kad su sudile doslovce izmislile slobodna bacanja u korist Špankinja pri vođstvu našeg tima 61:60. Mogla je ta skandalozna odluka da prelomi čitav meč, ali je samo odložila eliminaciju “furije” za pet minuta.

“Sve devojke, od prve do dvanaeste, pokazale su da su tim i neverovatno su doprinele ovoj pobedi. Ne možete to ni da zamislite. Sve igračice sa klupe, koje su ulazile minut ili dva, plakale su posle meča. To je bila ta naša snaga. Čestitam svima na mentalnoj i fizičkoj snazi na ovoj utakmici. Videli ste koliko smo morali da stisnemo zube, u nekoliko situacija. To je mnogo teško! Bilo je mnogo teško prevazići sve to. Prevazići takav stres i ja im od sveg srca čestitam. Pokazale su kako se bori za svoju zemlju, upravo u tim situacijama. Dovoljno smo mudri da znamo da ništa nismo uradili, da je ovo bila velika utakmica u našim karijerama. Definitivno! O njoj će se puno pričati, godinama. Drago mi je zbog devojaka. Znamo za šta smo došli i šta je naš cilj. Idemo na medalju! U polufinalu nas čeka Belgija, još jedna velika ekipa”, povdukla je Marina Maljković.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka