Pratite nas

Košarka

Maljković: Radim sa decom, ali svesno sam ušla u izazov

Srpska košarkaška reprezentacija, zvanični prvak Evrope i četvrti tim na poslednjim Olimpijskim igrama, na novom je početku. Nije to samo početak novog ciklusa kvalifikacija i takmičenja, već bukvalno start od nule.

Selektorka Marina Maljković, koja priprema ekipu za Svetsko prvenstvo u Australiji (22. septembar – 1. oktobar), kaže da na raspolaganju ima doslovce decu, ali da je svesno ušla u novi izazov.

„Ništa ne menjamo, pripremamo se u potpunom miru, posebno ove godine kada krećemo iz početka. Početak je težak iz dva razloga… Tako je bilo i 2011, kada sam postavljena na ovo mesto, pa smo isto krenuli od totalno nove priče za žensku košarku u Srbiji. Tada smo imali igračice koje su igrale u veoma dobrim klubovima, imali smo bazu u Partizanu i tako smo ušli u priču koja nas je dovela do uspeha ženske košarkaške reprezentacije“, kaže Marina.

Trofejna selektorka naglašava da joj je želja da još jednu generaciju izvede na put „od kolevke“ do nekog novog zlata.

„Ove godine imamo istu stvar, početak kao 2011. godine, ali sada imamo potpuno neiskustvo, decu, mlade devojčice, koje nemaju nikakvo iskustvo u najjačem takmičenju. One prvi put igraju zajedno, nemamo ni tim koji je osvajao medalje. Potpuno nova i teška situacija i svi problemi koji uz to idu… Sledi vaspitavanje generacije na terenu i van njega. Svesno sam ušla u ovu priču sa željom da i od ove srpske dece napravim nešto u godinama koje dolaze“.

Trening kosarkasica Srbije. Zlatibor, 29.08.2022. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Srbija

U sistemu Marine Maljković rad je osnova svega i to je nova generacija prihvatila na najbolji mogući način.

„One vredno rade i to me raduje. Uvek govorim istinu, realno predstavljam stvari i javnost zna koliko je teška priča ispred nas. Raduje me elan i radna energija, a zaista napreduju, a ti kao trener kada imaš takvu grupu koja napreduje osećaš se dobro, koliko god da je teško. Koliko god mi na tom SP ne možemo da se takmičimo, gde treba da igramo sa najboljim igračicama sveta, to je nerealno i nije inteligentno pominjati bilo šta za SP. Ono što je ispred nas jeste da dovršimo pripreme na Zlatiboru, da nastavimo da radimo i napredujemo.“

Smena generacija bila je odavno najavljena, ali ono što je u poslednji čas napravilo dodatni problem jesu opravdani izostanci Ane Dabović i Aleksandre Crvendakić, dve važne igračice u nacionalnom timu.

„To su dve gračice koje su bile pozvane. Ana Dabović je bila u junu, imala je tešku sezonu, posle se toga se i udala. To su privatne stvari koje su pozitivne. Uz fer dogovor – ona nije spremna, ne oseća se dobro da može sve da pruži reprezentaciji, kao što je pružala u prethodnom periodu. Kod Aleksandre Crvendakić je situacija drugačija. Ona je trebalo da bude lider ove generacije. Kada smo krenuli u novu priču, videli ste njen značaj u kvalifikacijama protiv Hrvtaske. Aleksandra je definitvno lider ovog tima, ali nažalost, ona je imala probleme u toku sezone u Lionu. Njeno je stanje sa kolenima je pod znakom pitanja. Njen izostanak je veliki udarac za ove devojke. I Dragana Stanković ima dosta problema, ona se povredila u februaru. Imala je tešku sezonu, ona je tu za sada, ali nije to to.“

Trening kosarkasica Srbije. Zlatibor, 29.08.2022. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Srbija

Posle priprema na Zlatiboru, košarkašicama Srbije u Beogradu slede tri kontrolne utakmice sa Portorikom i Kinom, a potom idu u Istanbul, gde će pre odlaska u Sidnej imati još dva pripremna meča.

Srbije će na SP u Sidneju grati protiv Japana, Kanade, Australije, Francuske i Malija.

„Naš plasman na SP, sa Draganom Stanković i Aleksandrom Crvendakić u timu, bio je ravan čudu, ali čuda se ne dešavaju svaki dan. Mi ćemo na SP pokušati da se predstavimo u što boljem svetlu sa svim problemima koje imamo. Pokušaćemo protiv ekipa, koje su jako dobre i koje su dugo na okupu, da odigramo što bolje možemo u datom trenutku“, naglasila je Marina Maljković.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka