Pratite nas

Fudbal

Kreće Liga nacija za fudbalerke, Srbija u klasi B

Počevši od jeseni 2023. godine premijerno će se održati takmičenje Liga nacija za žene, saopštila je UEFA. Novi reprezentativni izazovi za dame, po uzoru na takmičenje organizovano u muškoj konkurenciji, održaće se prvi put uoči Evropskog prvenstva za žene 2025. godine, a nova sezona predviđena je potom i uoči Svetskog prvenstva 2027. godine.

Takmičenje će se, kao i u već ustaljenom sistemu po kojem se nadmeću fudbaleri, sastojati od dve faze, Lige nacija i evropskih kvalifikacija. Reprezentacije će se boriti u grupama od po četiri (ili tri) tima, po dvokružnom sistemu, a na kraju ligaške faze, timovi će izboriti promociju u viši rang ili ispasti u nižu diviziju. Potom, prvoplasirani će se, kao i kod muškaraca, boriti kroz baraž za mesta na Evropskom prvenstvu.

Reprezentacije će biti raspoređene u tri lige na osnovu trenutnog ranga na UEFA listi, lige A i B će se sastojati od po 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe po četiri, a Liga C će se sastojati od 19 timova raspoređenih u četiri grupe po četiri i jednu grupu od tri selekcije.

Finale Lige nacija igraće se na svake četiri godine, a u polufinalu će učestvovati četiri prvoplasirane reprezentacije iz Lige A.

Reprezentacija Srbije u premijernoj sezoni takmičenja učestvovaće u drugom rangu, odakle će krenuti i selekcije Škotske, Severne Irske, Republike Irske, Rumunije, Belorusije, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Češke, Finske, Slovačke i Mađarske.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal