Pratite nas

Ostali Sportovi

Konačno uhvatila zlato koje joj je 16 godina bilo nadohvat ruke

Došla je na Zimske olimpijske igre u Peking da se s njih vrati kao pukovnica ili pokojnica! Uspela je da pobedi, sebe na prvom mestu, pa tek onda rivalke i posle 16 godina čekanja, padova, lomova i loše karme konačno oko vrata američke snouborderke Lindzi Jakobelis sija zlatna medalja.

Još na ZOI u Torinu 2006. godine činilo se izvesnim da će najsjajnije odličje u snouborder krosu pripasti Amerikanki. Imala je sve u svojim rukama, a onda ju je neoprezan i nepotreban potez pred samim ciljem koštao pobede. Morala je da se zadovoljni drugim mestom.

Igra u Vankuveru imale su istu uvertiru – svi su predviđali da će zlato otići u ruke Jakobelisove. I opet je izneverila svoja i očekivanja navijača i nacije, stila je na cilj kao peta i to opet zbog svoje greške.

Dominirala je u Sočiju 2014. sve do polufinala, a onda – pad. Verovalo se da će skinuti čini u 2018, ali ponovo je splet neočekivanih i neverovatnih okolnosti doprineo da se Lindzi nađe van pobedničkog postolja.

Pred Igre u Pekingu nije se usuđivala ni da kaže šta misli i oseća, šta želi i čemu se nada, a bogami više se ni analitičari nisu usuđivali da je proglase za apsolutnog favorita.

Potpuno emotivno stabilna, zrela, mirna, puna samopouzdanja i oslobođena pritiska, Jakobelisova je ovaj put sve četiri vožnje odvozila skoro bez greške. Ovog puta se nije usudila da u poslednjem skoku izvodi trikove. Nije ni bilo potrebe.

“Ne postoje reči kojima mogu da opišem kako se osećam”, rekla je Lindzi pre nego je potrčala u zagrljaj svom timu i zaplakala.

Prokletstvo je konačno skinuto. A i Sjedinjene Američke Države stigle su do prvog zlata u Kini.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi