Pratite nas

Odbojka

Katažina Skorupa: LGBT odbojkašice i dalje trpe diskriminaciju

katažina skorupa odbojka
Katažina Skorupa (Foto: facebook)

Poljska odbojkašica Katažina Skorupa podigla je buru u toj zemlji, a dobrim delom i u Italiji pošto nastupa na Moncu.

Ona se u intervjuu za poljske medije požalila da u odbojci i dalje vlada diskriminacija pripadnica LGBT populacije.

Homoseksualne osobe i dalje trpe diskriminaciju u klubovima i savezima. Nekada su one tek drugi izbor za tim, iako po rezultatima na terenu bio morale da budu na prvom mestu“, tvrdi Skorupa.

Iako igra u Italiji, koja bi trebalo da je manje konzervativna zemlja od Poljska, Katažina tvrdi da se ni tamo ne oseća slobodno.

Homoseksualnost je i dalje tabu u sportu. Živimo u zatvorenom, homofobičnom i ksenofobičnom društvu. U zemljama u kojima sam živela nisam se osećala kao da imam jednaka prava kao drugi“.

Iako je Skorupa dugo već vrhunska odbojkašica, kao i Paola Eognu, njihov poljubac na naslovnoj strani Gazete delo Sport kada su bile u vezi odjeknuo je više nego ijedan rezultat u ženskoj odbojci te godine.

Nažalost, ljudi traže senzacionalizam. I tužno je što je običan poljubac dve pripadnice istog pola izazvao takve reakcije. Ovo je veoma složena tema. Homoseksualnost među muškim sportistima ima još veću stigmu, jer gledajući prizmu njegovih atletskih sposobnosti, snažnih tela, testosterona, automatski svi misle da su svi oni heteroseksualci“, objašnjava Katažina Skorupa.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka