Pratite nas

Tenis

Kakva je budućnost srpskog ženskog tenisa

Ima li ženski tenis u Srbiju perspektivu? Prošla su vremena kada su Ana Ivanović i Jelena Janković drmale „belim sportom“ i bile prve teniserke sveta.

Od tada tenis u Srbiji je u silaznoj putanji, što je, ipak, donekle očekivano, jer ni mnogo jače zemlje sveta ne mogu da se podiče da su imale dve igračice na prvom mestu WTA liste u kratko vreme.

Ipak, Ana i Jelena su toliko visoko podigle lestvicu, da se sada svaki rezultat slabiji od njihovih tretira kao neuspeh. S druge strane, činjenica je i da je tenis u Srbiju, pogotovo kada su dame u pitanju, u padu.

Danas Srbija nema nijednu teniserku u prvih 100 na svetu. Do skoro je tu bila Nina Stojanović, koju su povrede nakon Olimpijskih igara izbacile iz kruga sto najboljih. Aleksandra Krunić i Olga Danilović igraju sa velikim oscilacijama i često su na ivici prvih 100, ali uglavnom su ispod te crte.

Ima Srbija, ipak, dve velike nade koje grabe polako ka društvu najboljih. Lola Radivojević ima 17 godina i na 348. mestu je WTA liste, dok je Mia Ristić godinu mlađa i već je stigla do pozicije 403.

Na prvi pogled deluje kao da su još daleko od vrha, ali obe devojke su imale strelovit proboj u 2022. godini i sa velikim ambicijama i samopouzdanjem čekaju narednu sezonu.

Nekada velika nada srpskog tenisa, pa selektorka reprezentacije Tatjana Ječmenica kaže da očekivanja posle velikih uspeha Ivanovićeve i Jankovićeve ipak treba svesti na razumnu meru.

Najlakše je reći da danas ženski srpski tenis nije na nivou onog gde smo bili pre nekoliko godina kada samo imale Jelenu i Anu koje su dominirale. ali, moramo prvo da shvatimo da su to vrhunski rezultati i da je teško to ponoviti. Isto tako ni 100. mesto Nine Stojanović nije loš, kao i Olgin koja je 183. U današnjem tenisu, razlika između 20 i i neke koja iznad 100 mesta nije velika, u pitanju su nijasne. I ona koja je 20. ili 150. sve znaju što se tiče tenisa, odlučuje psiha, i kako se tog dana osećaš, što se tiče udaraca, znaju isto“, istakla je Ječmenica.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Tenis