Pratite nas

Borilački sportovi

Jovana Preković: Kada sam postala svetska šampionka bila sam – nesrećna

EP: Preković u finalu, sutra za zlato

Jedna od uzdanica srpskog olimpijskog tima za Tokio je Jovana Preković.

Aranđelovčanka je svetska i evropska šampionka u karateu i ove godine joj se ukazala istorijska šansa se takmiči na Igrama, pošto je ova borilačka veština jedna od disciplina koja nije stalni deo najveće svetske smotre sportista, već je sada ubačena po želji domaćina Japana.

Jovana Preković je pravo srpsko sportsko čudo, jer je od 2012. godine osvojila pet zlatnih, dve srebrne i sedam bronzanih medalja na velikim takmičenjima. Ali, ona o velikim očekivanjima od Igara, u intervjuu za Mondo, nije želela da govori.

Očekivanja stvaraju veliki pritisak, ja sam napravila mehanizam kako da se nosim sa tim. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja. Ne želim da pričam o sebi da sam šampionka. O tome neka drugi govore. Naučila sam da kontrolišem pritisak i to će verujem da presudi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama„, kaže Jovana.

Ona je objasnila da je to lekcija koju je naučila kada je osvojila svetsku titulu, posle koje se nije osećala, poput drugih, kao da su se popeli na vrh Himalaja.

Nakon što sam postala svetska prvakinja, bila sam nesrećna. Nisam shvatala šta sam uradila i nisam mogla da se nosim sa tim, otkud ja na Svetskom prvenstvu i to šampionka. Plus Olimpijske igre, ma kakve crne Olimpijske igre, nisam znala da nosim to breme, a onda sam shvatila koliko to želim. Izgubiš se malo, ne znam kako sam sve to dobila, otkud baš ja? Sa 22 godine svetski prvak, pa ja ne znam da se nosim sa tim, istinski sam to želela, ali nisam znala šta me je snašlo„.

Nakon toga je, ipak, našla mirnu luku koje se drži sada pred put na najveće takmičenje u karijeri.

Jurila sam olimpijske bodove i kada je stalo sve ja sam se smirila. Rekla sam sebi poradićeš na mentalnoj pripremi. I odatle je došlo samopouzdanje, otišla sam na tri velika takmičenja i ispunila cilj. Sada kad odem na Olimpijske igre znam tačno šta treba da uradim. Postaviću se isto„, zaključila je Jovana Preković za Mondo.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Borilački sportovi